Sumele uriașe câștigate de cei care strâng aparatele electronice din gunoaie și le vând la fier vechi

Ultima actualizare: 14-10-2021 19:55

Multe dintre aparatele electronice pe care nu le mai folosim ajung la gunoi şi nu la centre de reciclare. 

Partea rea este că sunt nocive atât pentru mediu, cât şi pentru noi pentru că au în componența lor substanţe şi metale periculoase, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Din păcate, România reciclează cel mai puţin dintre ţările Uniunii Europene.

Am fost la periferia Bucureştiului şi printre mormanele de gunoaie am văzut foarte multe deşeuri electrice. 

Cei care trăiesc din vânzarea fierului vechi strâng grosul.

„Ce e periculos, doamnă? Are gaze în el, ceva?
Cum să fie periculos asta, e doar un aragaz. Se vinde la fier vechi. 1 leu pe kilogram.
Reporter: Şi e afacere?
E afacere. 1000 de kg, 10 milioane.
Şi cât strângeţi într-o lună?
Într-o lună poate fac şi 10 tone, dacă alerg. Da, 100 de milioane.”

O practică riscantă spun cei de la firmele de reciclare. Şi asta pentru că toate aceste echipamente conţin substanţe şi metale periculoase care ar trebui tratate cu grijă.

Cristian Pocol, președintele unui ONG: ”Dacă începem să îl dezmembrăm necontrolat, să îl spargem cu ciocanul sau diverse acţiuni de genul ăsta, se eliberează în atmosferă diverse materiale componente şi pe care noi le putem respira, mercur, crom, pe care le găsim în mai toate echipamentele electrice care au efect asupra sistemului nervos, asupra glandelor noastre”.

În teorie, toată aparatura electrică uzată trebuie dusă în fabrici care în primul rând separă componentele periculoase de carcasele de plastic sau sticlă, care mai apoi sunt mărunţite şi duse la topitorii.

Mihaela Şofronea, PR manager firmă: ”Primul pas în reciclarea unui frigider îl reprezintă depoluarea. Prin extragerea uleiurilor şi a agentului frigorific. Ulterior, frigiderul este trimis într-o cameră complet izolată, unde este mărunţit. Toate materialele din care rezultă un frigider sunt trimise apoi în alte economii pentru a fi transformate în produse noi”.

România are însă foarte puţine astfel de fabrici, dar şi firme de colectare. În contextul crizei globale de cipuri şi semiconductori, reciclarea lor din echipamentele uzate ar putea fi o soluţie.

Valentin Negoiță, președintele ECOTIC: ”Preluarea de către colectori de la populaţie a unor echipamente uzate duce la acumularea de componente preţioase care în urma tratării şi a reciclării îşi pot găsi folosinţă în noile echipamente care urmează să fie produse şi puse pe piaţă”.

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea deşeurilor electrice.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO