Proiectul care ar putea face istoria tiganilor materie de studiu obligatorie in scoli
Istoria tiganilor ar putea fi studiata obligatoriu in scoala, daca parlamentul va fi de acord cu propunerea facuta de doi deputati.
Nicolae Paun si Madalin Voicu vor in cartile de istorie capitole distincte, despre viata si cultura minoritatilor.
"Exista deja un asemenea curs", le raspund profesorii, care nu vad oportuna cresterea orelor de studiu, dedicate celor 18 minoritati nationale, recunoscute oficial la noi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Ca minoritate a romilor nu suntem cunoscuti decat ca cersim, furam, dam in cap si ca am fost sclavi", declara Nicolae Paun.
Nemultumit de acest lucru, deputatul propune modificarea legii educatiei si studierea obligatorie a istoriei tiganilor.
Profesorii de istorie ar trebui asadar sa le spuna elevilor ca romii sunt de mai multe feluri: fierari, caldarari, spoitori, aurari sau muzicanti.
Cei doi parlamentari vor ca manualele sa insiste pe anul 1856 - cand a fost abolita robia romilor - dar si pe persecutia la care au fost supusi tiganii in Al doilea razboi mondial.
"Ganditi-va ca romii au dat mari talente: Elvis, Chaplin, deci nu suntem chiar asa paria societatii...Daca ne uitam in istorie, vedem o personalitate de etnie roma care, daca nu a schimbat, macar a influentat istoria - Kogalniceanu!" declara Nicolae Paun.
Reprezentantii profesorilor de istorie sustin insa ca manualele de istorie sunt prea stufoase.
Si, dupa revolutie, a fost introdus in scolile in care invata minoritarii un curs special - "Istoria si traditiile minoritatii".
Minoritatile reprezinta 12% din populatia Romaniei, potrivit ultimului recensamant.
Peste 600.000 s-au declarat tigani, dar asociatiile de profil sustin ca in realitatea numarul lor se apropie de 2 milioane.
Propunerea celor doi deputati urmeaza sa fie dezbatuta in Parlament.