Stelian Fedorca, dupa ce a fost demis din functie, in urma raportului ANI: "Este o decizie fireasca"

Stelian Fedorca

Stelian Fedorca, eliberat din postul de secretar de stat la Ministerul Educatiei dupa ce a fost gasit incompatibil de catre ANI, considera fireasca decizia premierului Victor Ponta de a-l inlocui. El precizeaza insa ca va contesta raportul ANI.


Update 21:08

Fedorca a declarat joi seara, pentru MEDIAFAX, ca este fireasca decizia premierului câta vreme a fost gasit incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI).

El a adaugat insa ca va continua demersurile de contestare a raportului ANI prin care a fost gasit incompatibil si pe care il considera ca este "lipsit de profesionalism si denota rea credinta".

Citește și
proteste Universitate
Seful Jandarmeriei Capitalei, demis din cauza protestelor de acum un an din Piata Universitatii
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Decizia de eliberare din functie a fost semnata joi de seful Guvernului.

Stelian Fedorca a fost numit secretar de stat in Ministerul Educatiei la data de 16 mai 2012.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a anuntat, luni, ca Stelian Fedorca a fost in incompatibilitate din septembrie 2007, intrucat a ocupat functiile de director-consilier in Ministerul Educatiei si apoi secretar de stat in Ministerul Educatiei, simultan cu cea de director al Colegiului "Mihai Eminescu".

Potrivit Agentiei, in perioada 1 septembrie 2007 - 25 aprilie 2010, Stelian Victor Fedorca a detinut, simultan, atat functia publica de director-consilier in cadrul Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului, cat si functia de director al Colegiului National "Mihai Eminescu", Bucuresti, incalcand astfel dispozitiile articolului 94, alineatele 1 si 2, litera a din Legea 161/200.

Totodata, in perioada 16 mai 2012 - 1 februarie 2013, Fedorca a fost in incompatibilitate intrucat a detinut, simultan, atat functia de secretar de stat in Ministerul Educatiei, pe cea de director al Colegiului National "Mihai Eminescu", cat si calitatea de comerciant in cadrul "Fedorca Stelian Victor Persoana Fizica Autorizata", incalcand astfel dispozitiile articolului 84, alineatul 1, litera g si alineatul 2 din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Inspectorii de integritate au mai constatat ca in perioada 1 septembrie 2007 - 25 aprilie 2010, Stelian Fedorca a detinut atat functia publica de conducere de director-consilier in cadrul Directiei Politici Educationale din Ministerul Educatiei Nationale (in perioada 01.09.2007 - 25.10.2007, cu rezervarea postului didactic pe care este titular), cat si functia publica de executie de consilier superior in cadrul Directiei Generale Strategii privind Corelarea Sistemului de Invatamant cu Piata Muncii (in perioada 12.02.2009-25.04.2010).

In perioada 25 octombrie 2007 - 12 februarie 2009 si, respectiv, din 12 februarie 2009 pana in 25 aprilie 2010, Stelian Fedorca a avut suspendat, la cerere, raportul de serviciu in cadrul Ministerului Educatiei Nationale.

Pe perioada suspendarii raportului de serviciu, Fedorca a exercitat, succesiv, functiile publice de conducere de inspector scolar general al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, din 22 noiembrie 2007 pana in 1 aprilie 2009 si, respectiv, director al Colegiului National "Mihai Eminescu", incepand cu data de 1 aprilie 2009.

De asemenea, in perioada 8 februarie 2010 - 1 februarie 2013, Stelian Fedorca a detinut calitatea de comerciant in cadrul "Fedorca Stelian Victor Persoana Fizica Autorizata", a mai aratat ANI in comunicatul citat.

ANI a precizat ca, potrivit dispozitiilor articolului 94, alineatele 1 si 2 litera a din Legea 161/2003, "calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decat cea in care a fost numit, precum si cu functiile de demnitate publica.

Functionarii publici nu pot detine functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate (…) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice", iar potrivit dispozitiilor articolului 84, alineatul 1, litera g si alineatul 2, "functia de membru al Guvernului este incompatibila (...) calitatea de comerciant persoana fizica (...) Functia de Secretar de stat, functia de subsecretar de stat si functiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei functii publice de autoritate (...)".

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.

In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de trei ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate.

Tot luni, Fedorca a declarat ca va contesta raportul ANI, pe care il considera " lipsit de profesionalism si care denota rea credinta".
"Totul este lipsit de profesionalism si denota rea credinta.

Informatiile sunt penibile. Niciodata nu puteam fi angajat prin ordin de ministru fara sa ma fi suspendat din functiile detinute anterior", a declarat luni, pentru MEDIAFAX, Fedorca.

"Initial, m-am suspendat din functia de director in Ministerul Educatiei si am fost numit inspector scolar general. In aprilie 2009, mi-am dat demisia din functia de inspector general scolar, din cea de director in minister fiind suspendat pana in aprilie 2010.

Am revenit la catedra si apoi am fost numit director la Colegiul «Mihail Eminescu». In 16 mai 2012, am fost eliberat din functia de director al liceului si, in aceeasi zi, am fost numit secretar de stat. Oficiul juridic al ministerului nu ar fi acceptat angajarea mea fara sa fi respectat legea", a mai spus Fedorca.

Fedorca mai sustine ca nu a fost niciodata comerciant, cum se arata in raportul ANI, ci a facut meditatii cu elevii, la matematica, pana in 2011, cand, din lipsa de timp, a renuntat.

Stelian Fedorca poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Secretarul de stat din MT Valentin Preda, demis de Victor Ponta, dupa ce a fost ridicat de DNA
Secretarul de stat din MT Valentin Preda, demis de Victor Ponta, dupa ce a fost ridicat de DNA

Secretarul de stat Valentin Preda a fost ridicat, marti, de procurorii DNA, din fata Ministerului Dezvoltarii, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali din Ministerul Transporturilor (MT).

Seful Jandarmeriei Capitalei, demis din cauza protestelor de acum un an din Piata Universitatii
Seful Jandarmeriei Capitalei, demis din cauza protestelor de acum un an din Piata Universitatii

Seful Jandarmeriei Capitalei, Eugen Meran, a fost eliberat din functie, vineri seara, de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, masura fiind luata ca urmare a modului in care au fost gestionate protestele din ianuarie 2012 din Piata Universitatii.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.