Sorin Apostu, fostul primar din Cluj-Napoca, condamnat la inchisoare cu executare. Decizia este definitiva

Ultima actualizare: 10-07-2014 07:21
Sorin Apostu

Fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost condamnat definitiv, luni, de instanta suprema, la patru ani si sase luni de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie. Fostul edil este deja in arestul politiei

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au condamnat pe Sorin Apostu la patru ani de inchisoare pentru ca a luat mita de la omul de afaceri Calin Stoia, la trei ani si sase luni de inchisoare pentru complicitate la spalare de bani, in forma continuata si la opt luni de inchisoare pentru complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

Instanta a stabilit ca acesta sa execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de inchisoare, la care a adaugat un sport de sase luni, pedeapsa finala fiind de patru ani si sase luni de inchisoare. Din pedeapsa a fost scazuta perioada in care Apostu a fost retinut si arestat, respectiv din 9 septembrie 2011 pana in 28 septembrie 2012.

Monica Apostu, sotia fostului primar al municipiului Cluj-Napoca, a fost condamnata la trei ani de inchisoare pentru complicitate la luare de mita, in forma continuata, trei ani de inchisoare pentru spalare de bani, in forma continuata si opt luni pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata. Instanta a dispus suspendarea executarii pedepsei primite de Monica Apostu, stabilind un termen de incercare de sapte ani.

Calin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Veres SA, a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru dare de mita, in forma continuata, trei ani pentru spalare de bani, in forma continuata, sub forma participatiei improprii si opt luni de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, in forma participatiei improprii. Si in cazul acestuia, instanta a dispus suspendarea executarii pedepsei.  Decizia este definitiva, Sorin Apostu urmand sa fie incarcerat.

In 25 iulie 2013, Curtea de Apel Targu Mures i-a condamnat pe Sorin Apostu la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare si pe Monica Apostu la trei ani de inchisoare cu suspendare, omul de afaceri Calin Stoia fiind achitat.
Sentinta a fost contestata la instanta suprema, care luni a dat o deciziei definitiva in acest dosar.

Sorin Apostu a demisionat din functia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind inregistrata in 15 februarie 2012 la Registratura Primariei. Procurorii aratau, in rechizitoriu, ca Sorin Apostu, in exercitarea atributiilor de primar al municipiului Cluj-Napoca, a obtinut cu titlu de mita, ca obiect al traficului de influenta sau sub forma de foloase necuvenite, suma totala de 545.717 lei, echivalent a 127.052 de euro.

Potrivit DNA, banii proveneau de la reprezentantii unor societati comerciale care aveau in derulare contracte cu Primaria municipiului Cluj-Napoca (SC Brantner Veres prin administrator SC Total Trading Company SRL Cluj-Napoca si SC Rosal SRL Bucuresti) sau cu regii aflate in subordinea Consiliului local Cluj-Napoca (SC Groupe Frarom SRL Cluj Napoca).

"Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, inculpatul Sorin Apostu a angrenat-o in activitatile sale si pe sotia sa, inculpata Monica Undina Apostu, avocat in cadrul Baroului Cluj, astfel ca banii pretinsi ca obiect al infractiunilor de coruptie erau primiti prin intermediul cabinetului de avocatura al sotiei, sub falsa justificare a unor contracte de consultanta", arata DNA.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO