Sfinții Grigorie Dascalu și Mucenic Eusebie sunt sărbătoriți pe 22 iunie 2022
Pe 22 iunie 2022, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascalu, mitropolitul Țării Românești și pe Sfântul Sfantul Mucenic Eusebie, apărător al credinței. În caldendarul ortodox sărbătoarea este trecută cu cruce neagră.
Cine a fost Sfântul Grigorie Dascălu
Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu s-a născut în București, în anul 1765 și a studiat limbile clasice, latină și greacă la Colegiul "Sfântul Sava".
Despre el se spune că era cel mai bun dintre cei 75 de elevi prezenti în acel moment la "Sfântul Sava".
După terminarea studiilor, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu a intrat în monahism la Mănăstirea Neamț și a fost ucenicul Sfântului Paisie Velicicovski.
În 1823 a fost ridicat la rangul de Mitropolit al Țării Românești în treapta de ierodiacon (călugăr cu funcție de diacon).
Sfântul Grigorie a trecut la cele veșnice în data de 22 iunie 1834, fiind înmormântat la Mănăstirea Căldărușani.
Canonizarea Sfantului Ierarh Grigorie Dascălul a fost proclamată, pe 21 mai 2006, de ziua hramului Catedralei Patriarhale din București, Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Sfântul Grigorie Dascălu a rămas în memoria neamului românesc ca fiind primul ierarh al Bisericii Ortodoxe în secolul al XIX-lea.
Astăzi, credincioșii pot vedea moaștele Sfântului Grigorie Dascalul în Mănăstirea Căldărușani, din județul Ilfov, mănăstire zidită între anii 1637-1638.
Sfântul Mucenic Eusebie
Sfântul Mucenic Eusebiu este cunoscut de către creștini ca apărător al credinței.
Sfântul Mucenic Eusebie, a trăit în zilele împăratului Constantin, fiul lui Constantin cel Mare si a fost episcop în cetatea Samosatelor, sub stapanirea Patriarhiei din Antiohia. A fost un apropiat al sfinților Vasilie cel Mare și Grigorie de Nazians.
În timpul domnilei lui Iulian Apostatul, Sfântul Eusebiu s-a dezbrăcat de veșmintele arhierești și s-a dat drep un soldat și a mers în Siria, Fenicia și Palestina pentru a apara creștinii.
În perioada când era plecat, Sfântul Mucenic Eusebie a sfințit preoții, diaconii și ierarhi.
După moartea lui Iulian Apostol, la îndemnul Sfântului Eusebie, Sfântul Meletie a convoat un sinod la Antiohia.
Sinodul s-a ținut pe vremea domniei împăratului Iovian, însă după moartea acestuia a fost la conducere Valens care a dictat măsuri împotriva Bisericii.
În timpul domniei lui Valens, Sfântul Meletie a fost trimis în exil în Armenia, iar Sfantul Eusebie în Tracia.
În timp ce se afla în cetatea Doliche în 379 pentru a sfinți un episcop, un eretic l-a lovit în cap cu o țiglă.
Ce înseamnă sărbătoare cu cruce neagră
În calendarul ortodocs anumite sărbători sunt trecute cu cruce roșie și altele cu cruce neagră.
Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care oamenii nu lucrează și merg la Biserică la slujbă pentru a se ruga. Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care Biserica prăjnuiește sfinții adormiți, iar oamenii pot merge la muncă.