Patriarhia Romana vrea sa puna MONOPOL pe moarte. Cum va arata fuga pentru un loc de veci in Romania

Ultima actualizare: 02-11-2012 06:06

Se ascute lupta pentru vesnicie, desi gresit ne imaginam ca, odata ajunsi intr-un loc cu verdeata, o sa fie liniste. Aici, pe pamant, Patriarhia Romana are in plan sa managerieze toate numitele locuri cu verdeata, si sa elimine initiativa privata.

Proiectul este unul cu bataie lunga. Odata ce omul primeste groapa de la biserica, va apela la serviciile unui preot agreat care ii va recomanda, desigur, si serviciul de pompe funebre infiintat, cum altfel, daca nu cu binecuvantarea BOR.

Mai intai, credinciosii au fost rugati sa se inchine doar la icoane produse in atelierele Bisericii, apoi nici lumanarea de Inviere n-a mai fost agreata, daca nu purta stampila oficiala.

Acum, Sfantul Sinod Ortodox vrea ca si dupa moarte sa aiba exclusivitate. Departamentul Cimitirelor a fost infiintat ca sa puna bete in roate rivalilor privati.

"Vor continua demersurile la autoritatile locale in drept pentru anularea certificatelor de urbanism eliberate pentru amenajarea cimitirelor private".

Pana in prezent, in zona periferica a Capitalei s-au dezvoltat nu mai putin de zece cimitire particulare. Mai toate si-au fixat tarife similare cu cele cerute pentru odihna vesnica de asezamintele publice. E clar ca avem deja o concurenta acerba, mai ales ca piata careia i se adreseaza ambele tipuri de cimitire este comuna si constanta.

Pentru preoti, orice decedat care ajunge intr-un cimitir privat si nu intr-unul bisericesc, inseamna bani pierduti: intre 1.000 si 4.000 de lei pe deceniu, cat este concesiunea pentru mormant. Asa ca parohiile vor angaja si juristi pregatiti sa lupte cu avocatii primariilor.

"Sectorul va fi incadrat cu un consilier, inspector, referent cu atributii de secretar, dintre care cel putin unul va fi jurist iar altul inginer constructor".

Oana Buzatu, purtator de cuvant Primaria Cluj-Napoca:
''Primaria incurajeaza proprietarii ale caror terenuri se preteaza la astfel de utilitati, avand in vedere lipsa locurilor de veci".

Pentru ca afacerea s-a dovedit a fi una de succes, pe un teren va functiona in viitorul apropiat un al treilea cimitir privat din Cluj. Asta daca autoritatile locale vor reusi sa tina piept obiectiilor reprezentantilor bisericii. Mai ales ca Bisericile vor sa deschida ele insele, ca proprietari si beneficiari de taxe, cimitire noi.

Preot Bogdan Ivanov, purtator de cuvant Mitropolia Clujului: ''Sigur, nu putem sa negam ca intr-adevar sunt si o sursa de venit pentru parohie. Exista bineinteles o taxa de concesiune care se plateste o data la rezervarea locului de veci".

Nu se stie daca enoriasii sunt pregatiti sa sponsorizeze constructiile pentru lumea de dincolo.

Gabriel Stefan, patron cimitir: 'Initial, a fost o investitie de 350.000 de lei, la care s-a mai adaugat... sare de jumatate de milion de euro".

In plus, tot Departamentul Cimitire va deschide nenumarate magazine pentru ultimul drum, tot ale Bisericii.

Printre punctele importante din hotararea Sfantului Sinod se afla si indicatia catre administratiile bisericesti de a organiza unitati proprii de servicii funerare. Arhiepiscopia Bucurestilor are deja propriul furnizor de pompe funebre. Initial se ocupa de cazurile sociale. Acum ajuta pe oricine isi permite costurile.

Tot Departamentul Cimitire ii va sanctiona pe preoti. Nu sunt controlati doar daca cer taxe ilegale, ci si daca slujesc in cimitire private.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO