Scandalul continuă. Încă un pacient ar fi ars în timpul operației la Spitalul Floreasca

×
Codul embed a fost copiat

Scandalul din jurul Spitalului Floreasca ia amploare. Încă un pacient ar fi fost ars, în timpul unei operaţii, iar cazul nu ar fi fost raportat.

„Se fac investigaţii în acest sens”, a declarat marți ministrul Sănătăţii, care a prezentat concluziile raportului corpului de control, în cazul femeii care a murit, în urma unui accident similar, petrecut în luna decembrie.

Documentul arată că intervenţia chirurgicală nu a fost făcută de medicii de gardă, ci de un rezident, ajutat apoi de un medic specialist, chemat de acasă.

În plus, pacienta, care a murit ulterior, nu era alergică la iod, aşa cum susţineau doctorii care au folosit o cantitate foarte mare de dezinfectant, puternic inflamabil.

Controalele declanşate la spitalul Floreasca ar putea scoate la lumină şi alte incidente grave care nu ar fi fost raportate.

Citește și
Victor Costache
Cazul femeii care a luat foc la operație. Ministrul Sănătății: ”S-a diagnosticat greșit!”

Există suspiciuni că un alt pacient a fost ars în sala de operaţie la spitalul Floreasca.

Incidentul ar fi avut loc anul trecut în lună martie în sala de operaţie pentru bolnavi cronici. Bărbatul avea 66 de ani şi ar fi suferit arsuri în zona gâtului.

Apelul ministrului Sănătății

 

Tocmai pentru că situaţia este neclară, ministrul Sănătăţii a făcut un apel pentru că toţi pacienţii care au trecut prin asemenea evenimente să anunţe autorităţile.

Mai ales că raportul corpului de control în cazul femeii care a luat foc pe masa de operaţie este năucitor. Au fost greşeli în lanţ.

Victor Costache, ministrul Sănătății: „S-a subdiagnosticat sau s-a diagnosticat greşit această alergie la iod, nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei şi, practic, în ambele intervenţii chirurgicale a fost folosită această substanţă pe bază de etanol, cu un risc combustional major. Biocidul este avizat şi este conceput să fie folosit numai pentru dezinfecţia chirurgicală a mâinilor echipei operatorii, nu pentru dezinfecţia pacienţilor.''

Greșelile ce au dus la tragedie

 

Pacienta semnase că este alergica doar la furazolidon şi la anumite plante. Iar generalizarea alergiei pe care o avea a dus în cele din urmă la folosirea greşită a dezinfectantului.

Mioara Comana, şefa Inspecţiei Sanitare de Stat: „Este vorba despre o neregulă, despre încălcarea unui protocol preoperatoriu. Acolo este specificat foarte clar cine efectuează aseptizarea câmpului, medicul operator, cu o cantitate de maximum 50 de mililitri dată în trei etape. Acolo a fost vorba despre o cantitate enorm de mare, în jur de 200 de mililitri pe puţin, care s-a folosit într-o singură etapă. Adică, s-a dat puţin pe corpul pacientului, după care s-a luat o tăviţă renală, s-a turnat toată cantitatea, care evident, s-a dus de jur împrejur.”

Următoarea greşeala a fost folosirea bisturiului electric împreună cu acest biocid pe bază de alcool. În plus, incidentul nu a fost înregistrat de la început în documentele medicale, ci ulterior, printr-o anexă. Victor Costache a vorbit şi despre intervenţia medicului rezident fără supravegherea unui îndrumător.

Victor Costache: „Niciunul din medicii aflaţi în echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă. S-a preferat să se intervină cu un medic rezident şi apoi cu un medic specialist venit de acasă, în loc să intervină echipa de medici primari, care erau de gardă în spital.''

Mircea Beuran a fost demis

 

Profesorul Mircea Beuran, cel care a coordonat întreaga intervenţie şi a semnat pentru protoculul operaţiei deşi spune că nu a fost în sală, a fost revocat din funcţia de şef de secţie chirurgie 3 a spitalului Floreasca şi din cea de şef al comisiei de chirurghie generală din Ministerul Sănătăţii. Beuran nu a putut fi contactat pentru a da un punct de vedere.

În acest caz spitalul a primit o amendă de 20 de mii de lei, iar întreaga echipă medicală de 10 mii de lei. Reprezentanţii unităţii sanitare spun că banii vor fi recuperaţi de la cei care vor fi găsiţi vinovaţi.

În paralel, continua şi ancheta penală. Poliţiştii Serviciului Omoruri au audiat doi asistenţi medicali implicaţi. Deocamdată urmărirea penală nu este îndreptată împotriva vreunei persoane. Acuzaţia este de ucidere din culpă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citește și...
Poliția s-a autosesizat în al 2-lea caz în care un pacient ar fi fost ars în timpul operației
Poliția s-a autosesizat în al 2-lea caz în care un pacient ar fi fost ars în timpul operației

UPDATE. Poliția Capitalei a anunțat marți că s-a autosesizat în urma apariției în spațiul public a unor informații cu privire la faptul că o persoană ar fi suferit răni provocate de arsuri, în 2019, în urma unei intervenții la un spital din sectorul 1.

Cazul femeii care a luat foc la operație. Ministrul Sănătății: ”S-a diagnosticat greșit!”
Cazul femeii care a luat foc la operație. Ministrul Sănătății: ”S-a diagnosticat greșit!”

Niciunul dintre medicii aflaţi în echipa operatorie, în cazul femeii arse în timpul unei intervenţii chirurgicale la Spitalul Floreasca, nu era în serviciul de gardă, a afirmat, marţi, ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Declarația lui Mircea Beuran după ce a fost demis. „Analiza este extrem de superficială”
Declarația lui Mircea Beuran după ce a fost demis. „Analiza este extrem de superficială”

Medicul Mircea Beuran, demis din calitatea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III, spune că a primit o decizie care nu este motivată.

Recomandări
Ce fel de pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate. Pensionar: „Suntem în aer. Nu avem nici asigurare medicală”
Ce fel de pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate. Pensionar: „Suntem în aer. Nu avem nici asigurare medicală”

Tot mai mulți români plecați la lucru peste hotare ajung la vârsta ieșirii din câmpul muncii, iar numărul dosarelor de pensionare crește cu aproximativ 10% de la un an la altul.  

Ursula von der Leyen recunoaște că ajutorul dat de UE fermierilor români „nu e suficient”. Promisiunea făcută de șefa CE
Ursula von der Leyen recunoaște că ajutorul dat de UE fermierilor români „nu e suficient”. Promisiunea făcută de șefa CE

Președinta Comisiei Europene a recunoscut că ajutorul dat fermierilor români „nu este suficient”, în cazul celor afectați de comerțul cu cereale din Ucraina.

Proiectul plafonării tarifelor RCA a fost retras. Precizările ASF
Proiectul plafonării tarifelor RCA a fost retras. Precizările ASF

Proiectul de plafonare a tarifelor RCA a început cu stângul. Deși urma să fie aprobat în ședința de Guvern, a fost scos de pe ordinea de zi și ar putea fi aprobat săptămâna viitoare, conform premierului.