Este cutremur la vârful Inspectoratului de Poliție al Județului Galați. Adjunctul comandantului și șeful Serviciului de Investigații Criminale au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile.

Amândoi sunt urmăriți penal pentru că ar fi acordat aleatoriu subordonaților anumite drepturi salariale. Procurorii vorbesc despre zeci de mii de lei pe care polițiștii nu i-au mai primit pentru orele suplimentare făcute.

Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne a fost sesizat în mai, 2018, de un polițist din Galați. El a explicat că salariile angajaților de la Serviciul de Investigații Criminale sunt afectate de dispoziția comisarului-șef Daniel Miron, adjunct al comandantului.

Nu ni s-a acordat sporul de 175%, așa cum prevedea cadrul legal, și ajunsesem în postura în care eram obligați să mințim, efectiv, în documente, ca să nu spun "falsificăm", centralizatoarele – precum că noi am recuperat acele ore. Dar, în realitate, nu erau recuperate”, a spus polițistul denunțător.

Comisarul șef Daniel Miron este urmărit penal pentru instigare la fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu, toate în formă continuată – raportat la sute de acte materiale. Infracțiunile ar fi fost comise în intervalul 2015-2018. Șefului Serviciului Investigații Criminale, Ionuț Surugiu, îi sunt imputate aceleași fapte.

I-a determinat, direct și prin șeful Serviciului Investigații Criminale, pe subordonații săi să întocmească în fals centralizatoarele lunare, prin atestarea ca fiind recuperate orele suplimentare efectuate de către polițiștii in cadrul SIC, în zilele de repaos săptămânal. Plata orelor suplimentare realizându-se doar cu 75%, în loc de 175%, cât prevede legea”, a declarat Paula Tănase, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați.

Procurorul a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și a hotărât măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile. În urma unei decizii a Inspectoratului General al Poliției Române, amândoi au primit interdicția de a mai exercita profesia de polițist pe durata desfășurării anchetei.

Cei doi ofițeri nu au voie să părăsească țara, sunt dați în consemn la frontieră, nu au voie să se întâlnească cu niciunul dintre cei implicați în dosar și, de asemenea, evident, nu au voie să poarte armă.

Dosarul, așa cum v-am spus, mi-a fost repartizat în urmă cu un an, după ce a stat la o colegă care, între timp, s-a pensionat. Deci sesizarea Corpului de Control al MAI este din noiembrie 2018”, a mai spus procurorul.

Daniel Miron a fost inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Galați, timp de un an și din 2010, este adjunctul comandantului. Ionuț Surugiu este șeful Serviciului Investigații Criminale din 2016.