Scandal in Mehedinti, dupa ce un cimitir a fost desfiintat pentru extinderea unei cariere de lignit


Ultimul update: Vineri 20 Septembrie 2013 06:52
Data publicarii: Marti 17 Septembrie 2013 18:46
Categorie: Stiri actuale

Scandal intr-un sat din Mehedinti, unde o societate miniera a desfiintat peste noapte un cimitir, dupa ce a cumparat terenul respectiv, ca sa extinda o cariera de lignit.

Iar mortii, peste 250 la numar, sunt dezgropati cu excavatorul si mutati intr-o alta localitate, la cativa kilometri distanta.

Rudele sunt revoltate. Spun ca nu au fost anuntate ca va avea loc o astfel de actiune si se plang ca mormintele celor dragi au fost profanate.

In satul Dumbravita, oamenii s-au trezit peste noapte ca locul unde-si dorm somnul de veci bunicii si strabunicii lor este rascolit cu excavatorul.

"-Cum procedati practic?

-Manual, doamna, sapam".

Rudele celor inmormantati spun ca nu au fost informate oficial ca cimitirul va fi desfiintat.

Iar mortii nu au parte de tot ritualul religios care li se cuvine.

"Nu e nimic corect. Dansii vor sa faca ceva necrestineste. Crestineste este: mi-l scot de aici, fac si eu pomana", spune o femeie.

"De ce nu ni s-a facut si noua o instiintare scrisa? Se stramuta un cimitir, nu se muta un lemn din padure, il pui in caruta si il duci acasa", spune un barbat.

Preotul care apare, totusi, din cand in cand, pe santier si face cate o scurta slujba, sustine ca totul e cum scrie la carte.

"De la episcopia Severinului au obtinut o aprobare ca se poate stramuta cimitirul, un aviz. Le-am explicat enoriasilor cum a fost intelegerea cu intreprinderea miniera. Nu vor primi bani, ci ei se vor ocupa de stramutarea acestui cimitir", spune preotul.

"Parinte, noi am fost de acord cu stramutarea. Dar cum am fost de acord cu stramutarea? Sa ni-i luam sa ni-i ducem", se plange o femeie.

Oamenii sunt suparati ca osemintele sunt dezgropate cu buldozerul.

E drept ca, dupa aceea, lucratorii aleg ramasitele si le aseaza in sicrie, dar satenii vorbesc despre aceasta metoda ca despre o profanare de morminte.

Lucrarile ar trebui sa se incheie in noiembrie, dar pana atunci satenii vor sa faca plangeri, inclusiv la DNA, considerand ca e o afacere necurata la mijloc, de vreme ce santierul s-a pornit, cu toata opozitia lor vehementa.

 

Un roman este cercetat in Italia pentru ca si-a construit o casa intr-un cimitir - presa
Descoperire bizara intr-un cimitir din Croatia. Oamenii spun ca au gasit un cap de extraterestru
VIDEO PROTVPLUS.RO