Românii ar putea amâna plata ratelor la bănci și anul viitor. Ce măsuri anunță Guvernul
Românii și-ar putea amâna plata ratelor bancare și anul viitor, a anunțat joi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Până acum, peste 300.000 de oameni au cerut să fie păsuiți de bănci, pentru cel mult 9 luni, așa cum prevedea inițial această măsură.
Ministrul Finanțelor spune însă că "economia încă nu și-a revenit'' și este nevoie de sprijin, mai ales pentru cei trimiși în șomaj.
În ședința de joi seară cabinetul a discutat și extinderea unor înlesniri pentru firme - cele din domeniul Horeca vor fi scutite de la plata unui impozit până la finele anului, iar firmele cu datorii pe timp de pandemie vor putea să le plătească eșalonat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ministrul Finanțelor Florin Cîțu discută cu băncile ca amânarea plății ratelor să poată fi cerută de românii cu credite și anul viitor.
Inițial, această facilitate, disponibila atât populației, cât și societăților comerciale, a fost gândită până la finele lui 2020, când sperau autoritățile ca economia să-și revină.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: ”Sunt peste 330.000 de clienți care au beneficiat de această facilitate. E clar că economia nu și-a revenit, putem să ne gândim la o prelungire a acestei perioade până la variante pe anumite cazuri specifice, în sectoare unde oamenii încă rămân în șomaj tehnic din cauza restricțiilor”.
Și pentru firmele puternic afectate de pandemie, supuse din nou restricțiilor, Guvernul vrea să prelungească anumite măsuri. Primele vizate sunt restaurantele, barurile, cafenelele și pensiunile.
Scutiri de taxe și eșalonarea plăților
Cei din domeniu vor fi scutiți de la plata impozitului specific până la finele anului, spune ministrul Finanțelor. Potrivit Consiliului firmelor mici și mijlocii, simpla scutire de această sumă fixă nu e de ajuns.
Florin Jianu, președintele Consiliului IMM-urilor: ”Este o măsură utilă, dar nu e suficientă. În momentul în care ești închis, practic nu poți să-ți plătești nu numai impozitele, nu-ți poți plăti angajații, nu poți să-ți achiți datoriile”.
De cealaltă parte, Guvernul spune că cei în dificultate nu vor fi presați să-și achite dările către stat.
Dacă aveți o firmă care a adunat datorii începând cu 16 martie, de când am intrat în starea de urgență, și până la 25 octombrie, atunci veți putea cere eșalonarea plății lor, pe o perioadă de un an.
Cu două condiții - ca firma să nu fi avut restanțe la stat înainte de starea de urgență și să nu fie în insolvență.
Veți putea depune cererea de eșalonare la Fisc, până pe data de 15 decembrie.
Până acum, firmele au amânat oficial plata unor taxe în valoare de 16,5 miliarde de lei.
Printre măsurile inițiate de Guvern în perioada pandemiei se numără acoperirea parțială a plății celor intrați în șomaj tehnic, dar și facilități la creditarea firmelor.
De pildă, prin programul IMM Invest, firmele sunt scutite vreme de 8 luni de la plata dobânzilor. Până acum, peste 16.000 au primit deja undă verde pentru un astfel de împrumut.