România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări
România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară, au anunțat șefii guvernelor celor două țări, reuniți la București. Elicoptere, muniție și sisteme de avertizare împotriva atacurilor aeriene ar putea fi pe lista de cumpărături.
Ambele state vor să-și consolideze pozițiile pe Flancul Estic al NATO și au în plan inclusiv o colaborare, pentru producerea de echipamente militare și muniție.
O comisie româno-poloneză va identifica ce achiziții militare pot fi făcute în comun de cele două țări.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Nicolae Ciucă, premierul României: „Această comisie tehnică va identifica tocmai aceste obiective pe care le putem asuma împreună, de ce nu inclusiv achiziția în comun de echipamente. Am discutat cu domnul prim-ministru nevoia de a dezvolta propriile capacități de industrie de Apărare”.
Este vorba despre producerea de echipamente, dar în mod special de muniție.
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: „Colaborarea în domeniul Apărării, în diferite sectoare, punerea de acord a parametrilor cu privire la achiziții, instructaj, conservare, mentenanță, precum și cu privire la achizițiile comune de echipament militar pe bani europeni în favoarea Ucrainei care luptă, arată cât de reală este alianța noastră”.
Achizițiile în comun, care ar putea însemna, de exemplu, elicoptere, utilaje de producere a muniției și sisteme de avertizare timpurie împotriva amenințărilor aeriene. Cele două țări ar putea cumpăra cantități mai mari și ar obține astfel prețuri mai mici.
De exemplu, polonezii au decis să cumpere din Coreea de Sud 1.000 de tancuri, 600 de sisteme de artilerie și zeci de avioane de luptă, pentru a le înlocui pe cele donate Ucrainei. Coreea de Sud este, de altfel, un furnizor atractiv pentru armatele europene, avut în vedere și de țara noastră.