Robert Cazanciuc, nominalizat ministru al Justitiei, procuror din 1996 si secretar general la MAE

Robert Cazanciuc

Robert Cazanciuc, procuror din 1996 si secretar general la Ministerul Afacerilor Externe din 2009, si-a dat demisia din magistratura pentru a fi nominalizat ca ministru al Justitiei de catre premierul Victor Ponta.

 Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, ca va propune numirea lui Robert Cazanciuc in functia de ministru al Justitiei dupa ce va fi emis decretul de eliberare din magistratura a acestuia, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii luand act de demisia lui din functia de procuror.

Victor Ponta a spus ca l-a informat joi dimineata pe presedintele Traian Basescu despre propunerea ca Robert Cazanciuc sa preia functia de ministru al Justitiei, premierul mentionand ca seful statului "nu a avut niciun fel de obiectie".

Presedintele Traian Basescu ar urma sa dea decretul de numire a lui Robert Cazanciuc in functia de ministru al Justitiei dupa ce va primi de la CSM cererea de eliberare din functia de procuror al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Dupa decretul de numire in functie, Cazanciuc va depune juramantul ca ministru al Justitiei. Robert Cazanciuc a fost numit secretar general al Ministerului Afacerilor Externe in 15 aprilie 2009, obtinand un nou mandat in aceasta functie in 21 mai 2012.

Citește și
Victor Ponta
Ponta: "Thatcher a fost una din marile personalitati politice; Voi transmite condoleante"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Cazanciuc s-a nascut la 26 noiembrie 1971, la Ploiesti, este casatorit si are doi copii. A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, in 1995 si Institutul National al Magistraturii, un an mai tarziu.

Si-a inceput cariera profesionala ca procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria SAI, responsabil cu supravegherea urmaririi penale.

Din 1998, Robert Cazanciuc s-a transferat la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, unde a lucrat timp de doi ani ca procuror in cadrul Biroului pentru relatia cu mass-media, iar din 2000 pana in 2001 a fost purtator de cuvant al aceluiasi Parchet. In perioada 2001-2004, Robert Cazanciuc a fost director general si apoi subsecretar de stat in cadrul Corpului de Control al primului ministru.

Ca subsecretar de stat a coordonat echipa de elaborare a Acordului de cooperare administrativa cu Oficiul de Lupta Anti-Frauda.

Cazanciuc a mai ocupat functiile de secretar de stat la Departamentul Implementare Programe si Ajustare Structurala, in 2004, si de director general adjunct la Administratia Nationala a Penitenciarelor, in 2005.

Apoi, pana in 2008, a fost procuror sef al Biroului pentru relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Robert Cazanciuc are, potrivit ultimei sale declaratii de avere, un apartament in Bucuresti, o casa la Chitila si doua masini, dar si un credit la banca in valoare de 108.000 de euro.

Conform declaratiei de avere din mai 2012, Cazanciuc are un teren intravilan in suprafata de 2.000 de metri patrati, cumparat in anul 2003, la Chitila (Ilfov) si un teren agricol de 8.000 de metri patrati, cumparat tot in 2003, in localitatea Rafov (Prahova).

De asemenea, Cazanciuc are un apartament de 61 de metri patrati in Bucuresti, cumparat in 1994 si o casa de 233 de metri patrati, construita in 2010, la Chitila.

Cazanciuc are si doua masini - un Citroen achitionat in 2009, in leasing, si un autoturism Land Rover cumparat in 2008, conform declaratiei sale de avere din mai 2012.

In precedenta declaratie de avere, din iunie 2011, postata pe site-ul CSM, Cazanciuc a mentionat si un credit bancar in valoare de 108.000 de euro, contractat in anul 2008 si scadent in 2038.

In aceeasi declaratie de avere, Cazanciuc mentioneaza un venit anual de 210.637 de lei, incasat de la MAE, si un venit de 67.238 de lei, obtinut de sotia sa de la Tarom.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ponta:
Ponta: "L-am informat pe Basescu despre propunerea pentru MJ. Nu a avut niciun fel de obiectie"

Victor Ponta a declarat ca l-a informat in cursul diminetii pe Basescu in legatura cu propunerea ca Robert Cazanciuc sa preia functia de ministru al Justitiei, premierul mentionand ca seful statului "nu a avut niciun fel de obiectie".

Ponta:
Ponta: "Thatcher a fost una din marile personalitati politice; Voi transmite condoleante"

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca va transmite oficial, prin ambasada Marii Britanii, condoleante pentru fostul prim-ministru britanic Margaret Thatcher, care a murit in urma unui atac cerebral.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.