Reportaj The Guardian: „Spitalele românești sunt în criză, în timp ce imigrația face ravagii”

Ultima actualizare: 21-04-2019 16:05
Spitalul din Ilov
Pro TV

„Spitalele românești sunt în criză, în timp imigrația face ravagii”, scrie publicația The Guardian într-un articol dedicat situației din sistemul medical al României.

Întrucât mii de doctori și asistente au părăsit România, în ultimii 10 ani, spitalele se confruntă cu un deficit de personal.

„Gabriela Dumitru ar fi trebuit să se pensioneze cu ani în urmă, dar în schimb ea lucreză ture mai lungi ca niciodată. Femeia de 65 de ani reprezintă jumătate din echipa medicală de doi doctori a secției de neonatologie din Slobozia, un oraș „trist” situat la două ore de mers cu mașina de capitala României, București.

Dumitru lucreză trei sau patru ture de 24 de ore pe săptămână, încercând să se odihnească când e posibil pe o canapea dintr-o mică încăpere decorată cu imagini cu pisici. Colegul ei are 75 de ani și oficial s-a retras acum 15 ani. Cei doi fac munca a patru sau cinci doctori, care aduc pe lume anual în jur de 1.200 de bebeluși, având grijă și de cei născuți cu probleme sau dizabilități”, scrie The Guardian.

Situația de la secția de neonatologie din Slobozia reflectă criza de amploare din România, unde mii de doctori și asistente au părăst țara pentru salarii mai mari în vestul Europei.

Potrivit sursei citate, criza medicală din România face parte dintr-un val mai mare care a cuprins Europa centrală și de est, și care a debutat când aceste state au aderat la UE.

„În întreaga regiune, guvernele se străduiesc să facă față consecințelor, întrucât multe tinere talente părăsesc țara, în timp ce mulți politicieni încercă să promoveze teama de imigrație, ca să câștige susținere.”

Publicația citează un sondaj recent, conform căruia peste 50% dintre români spun că sunt îngrijorați de impactul imigrației asupra țării. În jur de 3,4 milioane de români au părăsit țara după aderarea la UE, potrivit unui studiu realizat de oamenii de afacere din România. Ministerul Sănătății, însă, estimează că 43.000 de doctori au părăsit țara în ultimii 10 ani.

„În județul Ialomița, 44% dintre posturile în sistemul de sănătate sunt vacante. În restul țării, sunt vacante 26% dintre posturi, ceea ce înseamnă „că Guvernul plătește ca să pregătească tinerii medici, care apoi pleacă din România.”

43.000 de medici au părăsit România

 

În Slobozia, un nou medic a promis să se alăture secției de neonatologie în noiembrie 2018, după ce spitalul a finanțat perioada sa de rezidențiat la un spital din București, însă doctorița respectivă a dispărut după ce și-a finalizat stagiul de pregătire, a povestit Gabriela Dumitru, precizând că nu este prima dată când s-au confruntat cu o astfel de situație.

„Aderarea la UE a oferit oportunități semnificative tinerilor români talentați, aceștia având posibilitatea să călătorească, studieze și lucreze în Europa occidentală, fiind atrași de salariile mari și de oportunitățile oferite. Zilnic, sunt zeci de zboruri dinspre aeroporturile românești nu doar spre Londra, Paris sau Roma, ci și spre orașe mai mici, unde zeci de mii de români au plecat la muncă.

Într-o încercare de a opri migrația doctorilor, Guvernul a dublat salariile din sistemul medical în ultimul an, însă se confruntă cu incapacitatea de a păstra tinerii pregătiți în multe din provinciile României, limitate din punct de vedere al potențialului economic. Un astfel de exemplu este Slobozia, unde sunt puține oportunități pentru cei ambițioși.”

Gabriela Dumitru spune că, după căderea comunismului, situația din spitale s-a îmbunătățit. Mai mult, ea mărturisește că e mulțumită de creșterile salariale, însă spune că banii nu sunt totul, conform The Guardian.

„Îmi amintesc că acum 25 de ani trebuia să ștergem bebelușii nou-născuți pe pervazul unei ferestre. Acum avem tot echipamentul de care avem nevoie, ne-au crescut salariile. Însă banii nu sunt totul. Trebuie să schimbăm totul – inclusiv mentalitatea din societate, dacă ne dorim ca oamenii să rămână aici.”

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO