Reportaj The Guardian: „Spitalele românești sunt în criză, în timp ce imigrația face ravagii”

Spitalul din Ilov
Pro TV

„Spitalele românești sunt în criză, în timp imigrația face ravagii”, scrie publicația The Guardian într-un articol dedicat situației din sistemul medical al României.

Întrucât mii de doctori și asistente au părăsit România, în ultimii 10 ani, spitalele se confruntă cu un deficit de personal.

„Gabriela Dumitru ar fi trebuit să se pensioneze cu ani în urmă, dar în schimb ea lucreză ture mai lungi ca niciodată. Femeia de 65 de ani reprezintă jumătate din echipa medicală de doi doctori a secției de neonatologie din Slobozia, un oraș „trist” situat la două ore de mers cu mașina de capitala României, București.

Dumitru lucreză trei sau patru ture de 24 de ore pe săptămână, încercând să se odihnească când e posibil pe o canapea dintr-o mică încăpere decorată cu imagini cu pisici. Colegul ei are 75 de ani și oficial s-a retras acum 15 ani. Cei doi fac munca a patru sau cinci doctori, care aduc pe lume anual în jur de 1.200 de bebeluși, având grijă și de cei născuți cu probleme sau dizabilități”, scrie The Guardian.

Situația de la secția de neonatologie din Slobozia reflectă criza de amploare din România, unde mii de doctori și asistente au părăst țara pentru salarii mai mari în vestul Europei.

Citește și
copil sanador
Lanțul greșelilor în cazul copilului mort la Sanador. Șase medici au primit o mustrare
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Potrivit sursei citate, criza medicală din România face parte dintr-un val mai mare care a cuprins Europa centrală și de est, și care a debutat când aceste state au aderat la UE.

„În întreaga regiune, guvernele se străduiesc să facă față consecințelor, întrucât multe tinere talente părăsesc țara, în timp ce mulți politicieni încercă să promoveze teama de imigrație, ca să câștige susținere.”

Publicația citează un sondaj recent, conform căruia peste 50% dintre români spun că sunt îngrijorați de impactul imigrației asupra țării. În jur de 3,4 milioane de români au părăsit țara după aderarea la UE, potrivit unui studiu realizat de oamenii de afacere din România. Ministerul Sănătății, însă, estimează că 43.000 de doctori au părăsit țara în ultimii 10 ani.

„În județul Ialomița, 44% dintre posturile în sistemul de sănătate sunt vacante. În restul țării, sunt vacante 26% dintre posturi, ceea ce înseamnă „că Guvernul plătește ca să pregătească tinerii medici, care apoi pleacă din România.”

43.000 de medici au părăsit România

 

În Slobozia, un nou medic a promis să se alăture secției de neonatologie în noiembrie 2018, după ce spitalul a finanțat perioada sa de rezidențiat la un spital din București, însă doctorița respectivă a dispărut după ce și-a finalizat stagiul de pregătire, a povestit Gabriela Dumitru, precizând că nu este prima dată când s-au confruntat cu o astfel de situație.

„Aderarea la UE a oferit oportunități semnificative tinerilor români talentați, aceștia având posibilitatea să călătorească, studieze și lucreze în Europa occidentală, fiind atrași de salariile mari și de oportunitățile oferite. Zilnic, sunt zeci de zboruri dinspre aeroporturile românești nu doar spre Londra, Paris sau Roma, ci și spre orașe mai mici, unde zeci de mii de români au plecat la muncă.

Într-o încercare de a opri migrația doctorilor, Guvernul a dublat salariile din sistemul medical în ultimul an, însă se confruntă cu incapacitatea de a păstra tinerii pregătiți în multe din provinciile României, limitate din punct de vedere al potențialului economic. Un astfel de exemplu este Slobozia, unde sunt puține oportunități pentru cei ambițioși.”

Gabriela Dumitru spune că, după căderea comunismului, situația din spitale s-a îmbunătățit. Mai mult, ea mărturisește că e mulțumită de creșterile salariale, însă spune că banii nu sunt totul, conform The Guardian.

„Îmi amintesc că acum 25 de ani trebuia să ștergem bebelușii nou-născuți pe pervazul unei ferestre. Acum avem tot echipamentul de care avem nevoie, ne-au crescut salariile. Însă banii nu sunt totul. Trebuie să schimbăm totul – inclusiv mentalitatea din societate, dacă ne dorim ca oamenii să rămână aici.”

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
"Salvarea a zis că e răcită". Ultimele ore din viaţa elevei de 18 ani, răpusă de o meningită de tip bacterian

O fată de 18 ani a fost răpusă de o meningită de tip bacterian cu o evoluție galopantă. A murit în câteva ore la Institutul Matei Balș, unde a ajuns de la Spitalul Universitar.

Lanțul greșelilor în cazul copilului mort la Sanador. Șase medici au primit o mustrare
Lanțul greșelilor în cazul copilului mort la Sanador. Șase medici au primit o mustrare

Medicii au greşit în cazul copilului de nici 2 ani care a murit toamna trecută după o operaţie la Spitalul privat Sanador. Aceasta este concluzia Comisiei de Disciplină de la Colegiul Medicilor.

Scene halucinante în sala de operaţie de la Spitalul din Craiova. Scandal între medici
Scene halucinante în sala de operaţie de la Spitalul din Craiova. Scandal între medici

Scene halucinante s-au desfăşurat în sala de operaţie a secţiei de urologie a Spitalului Judeţean din Craiova.

Medicii de familie, o raritate în satele româneşti. Un singur medic la 1612 pacienţi
Medicii de familie, o raritate în satele româneşti. Un singur medic la 1612 pacienţi

În sute de localităţi din ţară nu mai exista niciun doctor. Aşa că, în disperare de cauză, unii primari cauta soluţii. Oferă stimulente financiare, cabinete renovate şi locuinţe gratuite, dar tot nu găsesc doritori.

Medicii de la stat, urmăriţi cu camere video ca să nu lucreze la privat
Medicii de la stat, urmăriţi cu camere video ca să nu lucreze la privat

Managerii spitalelor de stat încearcă să-i oprească pe medici să mai plece la privat după sau chiar în timpul programului de lucru.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.