Recomandări speciale de la autorități. Ce reguli trebuie să respecte poștașii, echipele de intervenții sau șoferii de tir
Guvernul a emis o serie de recomandări speciale, în contextul epidemiei de coronavirus. Astfel, anumite categorii precum poștașii, echipele de intervenție și șoferii de tir trebuie să respecte reguli stricte de protecție.
Recomandările emise de Grupul de Analiză vizează modul în care trebuie să relaționeze poștașii și echipele de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie) cu persoane aflate în autoizolare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De asemenea, șoferii de tir care se întorc din zonele roșii și galbene trebuie să respecte anumite reguli.
Astfel, poștașii trebuie să ceară persoanei autoizolate să poarte mască de protecție, să păstreze o distanță mai mare de 2 metri față de aceasta, iar persoana izolată trebuie să semneze orice document cu instrumental propriu de scris.
Poștașii ”vor purta un echipament minim de protecţie constând în mască de protecție şi vor fi dotați cu un dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după fiecare contact cu o persoana aflată în autoizolare”, se mai arată în dcoumentul Grupului de Analiză.
De asemenea, ”mijloacele de transport folosite în aceste cazuri vor fi dotate cu recipiente cu dezinfectant pentru suprafeţe; dezinfecția în vehiculul de transport se va face cel puțin de două ori în timpul unei ture de lucru cel puțin prin ștergerea suprafețelor de posibil contact cu mâinile personalului”.
Cum trebuie să procedeze angajații de la utilități
La rândul lor, echipele de intervenție de la companiile de utilități, ”înainte de intrarea în locuință, să solicite persoanei autoizolate să poarte mască de protecție”, iar ”în timpul efectuării lucrărilor necesare să solicite persoanei autoizolate să stea în altă cameră sau la o distanță mai mare de 2 metri”.
Totodată, ”membrii echipelor de intervenție vor purta un echipament minim de protecţie constând în măşti, ochelari de protecţie, mănuşi”.
Și în acest caz, ”membrii echipelor de interventie vor fi dotați cu dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după finalizarea intervenției, precum și după orice manevră care prezintă un risc de contaminare mai ales dacă această manevră a fost efectuată fără mănuși (atingerea unor suprafețe posibil contaminate de către persoanele autoizolate)”.
Reguli pentru șoferii de tir
În fine, ”șoferii mijloacelor de transport rutier cu masa de peste 3,5 t, precum și șoferii care fac aprovizionarea fermelor sau obiectivelor din industria alimentară, sunt exceptați de la impunerea regulilor de autoizolare/carantină în funcție de zonele din care sosesc (galbenă/roșie), la momentul intrării în țară”.
”Cu toate acestea, la momentul intrării în țară, personalul medical chestionează toți șoferii pentru a afla dacă aceștia prezintă simptome.
În cazul în care prezintă simptome, este anunțat serviciul 112 în vederea transportului la spital în vederea evaluării și testării.
În cazul în care nu manifestă simptome, personalul din frontieră consiliază șoferul asupra comportamentului de urmat în cazul apariției oricărui simptom; șoferului i se va recomanda să evite, pe cât posibil, contactul cu familia sau alte persoane.
În cazul în care șoferul este contact apropiat cu un caz confirmat, el nu va fi exceptat de la regulile de autoizolare”, se mai arată în documentul Grupului de Analiză.