Ieșeni aflați în carantină, opriți de jandarmi să iasă pentru a mânca în oraș, la mall
Mai mulți ieșeni care voiau să părăsească hotelul în care se aflau în carantină pentru a lua masa în oraș au fost opriți de jandarmi.
Câteva zeci de persoane au fost puse în carantină chiar în inima Iaşului, la Hotel „Sport”, aflat lângă Sala Polivalentă. Hotelul, aflat în administrarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Iaşi, a fost predat Direcţiei de Sănătate Publică, angajaţii hotelului fiind trimişi acasă, scrie Ziarul de Iași.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Sursa citată relatează un incident, în care un grup de persoane aflat în carantină ar fi încercat să părăsească hotelul pentru a merge să ia masa în oraş.
După un schimb de replici cu jandarmii care asigură paza hotelului, ieșenii s-au întors în camere.
Jandarmii care asigurau paza în cursul de ieri au refuzat să ofere mai multe informaţii, afirmând că singurele lor atribuţii privesc paza hotelului şi asigurarea liniştii şi ordinii publice.
Daniel Stătescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, afirmă că, deşi nu are informaţii exacte cu privire la cei cazaţi la Hotel „Sport”, ar fi cazaţi în acest moment 40 sau 50 de persoane, clădirea având o capacitate maximă de 70 de paturi.
În acest moment au acces în hotel doar angajaţii DSP, care se ocupă atât de aprovizionarea celor aflaţi în carantină, dar şi cu monitorizarea acestora.
„Noi doar am predat hotelul, iar cei de la DSP se ocupă în acest moment. Nu am informaţii cu privire la numărul celor cazaţi în acest moment, dar la începutul săptămânii erau 40 sau 50 de persoane. O să primim şi noi o statistică la finalul fiecărei săptămâni”, a menţionat Daniel Stătescu.
Ce condiții trebuie să întrunească spațiile de carantină
Conform Ministerului Sănătăţii, spaţiile de carantină trebuie să întrunească o serie de cerinţe speciale.
Astfel, acestea trebuie să ofere posibilitatea ca accesul să fie controlat, să aibă acces pietonal şi pentru autovehicule, să fie adaptat pentru persoane cu handicap fizic locomotor, să asigure condiţii de ventilaţie şi acces la apă, hrană şi produse de igienă, dar şi o suprafaţă de minimum 10 metri pătraţi per cameră, cu grup sanitar şi duş, să aibă acces la internet, să ofere spaţiu de depozitare a bagajelor personale şi să asigure proceduri de management adecvat al deşeurilor periculoase.
Astfel, statul va aloca 300 de lei pentru fiecare persoană, 230 de lei pe zi pentru cazare, curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă, aşternuturi, prosoape şi protecţia bagajelor, iar 70 de lei pentru trei mese pe zi, apă, pahare de unică folosinţă, pijamale şi papucii de unică folosinţă.
De asemenea, în cazul în care este nevoie, vor fi decontate, pe baza unor documente doveditoare, tratamente pentru afecţiuni preexistente.
Documentul publicat de Ministerul Sănătăţii menţionează că, în cazul în care instituţia care găzduieşte persoane aflate în carantină, fiecare persoană beneficiază de suma de 50 de lei pentru cheltuielile de igienă.