Reacția Patriarhiei la un spectacol în care actorii au tocat ceapă pe o icoană, la Cluj Pride


Ultimul update: Miercuri 12 Iunie 2019 21:24
Data publicarii: Miercuri 12 Iunie 2019 21:10
Categorie: Stiri actuale
Spectacol jucat la festival Cluj Pride 2019

Patriarhia Română și-a exprimat, miercuri, "profunda indignare față de ofensa publică adusă simbolurilor religioase" într-o piesă de teatru prezentată la Cluj-Napoca, în cadrul "Săptămânii Mândriei" a minorităţilor sexuale.

"Patriarhia Română a luat act cu profundă indignare de spectacolul de teatru «Eu sunt. Şi?» prezentat la Cluj-Napoca în cadrul «Săptămânii Mândriei» a minorităţilor sexuale. Conţinutul indecent al acestei reprezentaţii include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator. Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârşitoarei majorităţi a românilor, etichetarea negativă a credincioşilor creştini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranţă tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranţă. Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări aşa-zis artistice", se arată într-un comunicat de presă transmis de Patriarhia Română.

Reprezentanţii Patriarhiei amintesc că Legea cultelor 489/2006, la art. 13, alineatul 2, stipulează că "sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase".

"În consecinţă, pledăm pentru respectarea legii în spiritul şi litera ei. În acelaşi timp, îndemnăm la promovarea decenţei în spaţiul public, ca premisă pentru o reală toleranţă", mai spun reprezentanţii Patriarhiei Române, informează News.ro.

 

Cum se apără organizatorii

 

La rândul lor, reprezentanţii Cluj Pride afirmă, într-o postare pe Facebook, că spectacolul "Eu sunt! Şi?" a fost prezentat de o trupă invitată, Teatrul Bagaj. Ei spun că două fotografii, ambele proprietatea Cluj Pride, "au fost downloadate şi reutilizate de către anumite persoane în scopuri proprii, nu ca urmare a vreunei indignări personale, ci ca parte dintr-o mişcare strategică bine gândită, de a propaga o idee deja populară în societatea românească, aceea că homosexualii îşi bat joc de credinţă, de credincioşi şi de clerici".

"Cei care au asistat cap-coadă la reprezentaţie cunosc însă adevărul - acest spectacol ironizează extremismul religios şi falsa religiozitate a celor care, deşi nu se regăsesc în valorile creştine precum iubirea, compasiunea, şi respectul, folosesc religia creştină drept scut atunci când îi atacă pe cei mai vulnerabili dintre noi, iar acesta este un fenomen ce ar trebui să scandalizeze orice creştin adevărat. Spectacolul nu face vreo propagandă homosexuală, ba dimpotrivă; are pasaje împotriva comunităţii gay sau replici care aduc atingeri demnităţii noastre (...)", arată aceştia.

Ei mai spun că este vorba de "o viziune regizorală care în cele din urmă promovează apropierea dintre oameni, indiferent de religia sau orientarea lor sexuală".

"Reacţiile puternice stârnite de acest spectacol sunt surprinzătoare, în condiţiile în care el s-a jucat în întreaga ţară în diferite teatre şi instituţii de stat şi private. Ceea ce diferă în situaţia de faţă este, credem noi, contextul. Văzut în altă parte, poate nu ar fi avut parte de reacţii atât de virulente. Asociat însă cu un festival gay, care oricum stârneşte reacţii puternice doar prin simpla sa existenţă, spectacolul devine o unealtă pentru grupările extremiste, fiind doar un alt pretext, un motiv în plus care îi îndreptăţeşte să urască homosexualii şi să ne scoată, ca până acum, ţapii ispăşitori, duşmanii familiilor, răul suprem", spun reprezentanţii Cluj Pride.

 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pastilele cu care românii își riscă viața. Mii de suplimente alimentare nu sunt verificate
Pastilele cu care românii își riscă viața. Mii de suplimente alimentare nu sunt verificate
FULLSCREEN
Reacția Patriarhiei la un spectacol în care actorii au tocat ceapă pe o icoană, la Cluj Pride
  • /

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO
Tancuri NATO
Exercițiu NATO cu arme reale și tancuri, la Galați: „Gata pentru pornirea la atac"
Accident într-o intersecție nesemaforizată din Cluj-Napoca. Un şofer nevinovat a ajuns la spital
Invazie de țânțari în Capitală. Boala mortală care poate fi cauzată de înțepătura insectei
Clipe de groază pentru 300 de turişti în timpul plimbării cu o mocăniţă. Ce le-a făcut un localnic
Lac imens în centrul oraşului Botoşani. Ce s-a întâmplat cu şoferii care au riscat
Ministrul Teodorovici discută, astăzi, cu primarii din localități: „Se cer anumite sume”
Salvamontisti
Operațiune de salvare a unei persoane căzute în râpă, în Maramureș
Mesajul fratelui lui Alexandru despre starea în care se afla tânărul electrocutat în Herăstrău
Reuniune ministerială UE-SUA în domeniul Justiţie şi Afaceri Interne, la București
Președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi, în vizită oficială la București
Ce s-a întâmplat cu deţinutul din Dâmboviţa care a evadat marţi din penitenciar
Trei răniți în Argeș, după un accident cu două autoturisme și un autobuz