Reacția ministrului Apelor după viitura cu tone de gunoaie din Argeș. Primarii își pasează vina

Dată publicare: 08-05-2019 18:54
Dată actualizare: 08-05-2019 19:48


La două zile distanţă după ce au apărut imagini cu o viitură care duce tone de gunoaie de pe albia unui pârâu care se varsă în Argeş, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneș, a ajuns în zonă.

Dar nu pentru a găsi o soluţie la focarul de infecţie provocat de nepăsarea oamenilor şi de lipsa de reacţie a autorităţilor, ci pentru a inspecta nişte investiţii.

În vreme ce localnicii sunt revoltaţi de proporţiile poluării, cei plătiţi din bani publici să ia decizii îşi pasează responsabilitatea.

După o rupere de nori în zona comunelor Mălureni şi Micești, apele învolburate ale pârâului Păuleasca au purtat dejecţii, resturi alimentare şi foarte multe PET-uri.

Cum multe case sunt ridicate chiar pe marginea râului, unele chiar fără autorizaţie, iar drumurile sunt impracticabile, serviciul de salubritate nu are pe cum să ajungă la toate gospodăriile. Aşa că unii oameni îşi aruncă resturile direct în apă.

Pe de altă parte, primarii celor două comune se ceartă între ei şi îşi aruncă responsabilitatea.

Legea prevede amenzi usturătoare pentru aruncarea deşeurilor pe cursuri de apă: între 25 şi 30.000 pentru persoane fizice şi până la 80.000 pentru cele juridice. Cei care au atribuţii de control sunt inspectorii de la Apele Române, dar şi de la Garda de Mediu. Anul acesta, supriză! Nu au sancţionat pe nimeni.

Alexandru Văjan, comisar şef Garda de Mediu Argeş: "Ne-am autosesizat din mass-media şi de pe reţelele de socializare, o imagine foarte urâtă pentru judeţul nostru. Au fost aplicate sancţiuni pentru depozitari necontrolate de deşeuri, nu neapărat pe cursuri de apă."

Singura măsură luată la repezeală este curăţarea lacului de acumulare Piteşti, unde au ajuns gunoaiele. Şi unde, coincidenţă sau nu, era aşteptat miercuri şi ministrul.

Ioan Deneș ministrul Apelor şi Pădurilor: "Au fost îndepărtate peste o tonă şi jumătate de PET-uri, vreau să văd şi lucrurile mai puţin bune, ca prin aceste vizualizări, inspectări ale realităţii, să luăm măsurile corecte."

Măsuri care, rămân, deocamdată, simple vorbe. Unul dintre edilii din zonă e mândru însă că a găsit o soluţie: îi trece prezenţi la muncă în folosul comunităţii pe localnicii care aduc la primărie 6 saci cu PET-uri.

Şi în judeţul Braşov, la marginea satului Zizin, chiar pe malul râului, se ridică un munte de gunoaie. Localnicii spun că aici vin, zilnic, remorci încărcate cu deşeuri din toată comuna. Groapa de gunoi improvizată se află lângă o grădiniţă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO