Rânduri de pelerini la Catedrala Mitropolitană din Iași, cu două săptămâni înainte de sărbătoarea Sfintei Parascheva
Este forfotă la Iași, la Catedrala Mitropolitană, chiar dacă până la pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva mai sunt încă mai bine de două săptămâni.
Oameni din toate colțurile țării vin deja să se închine sfintei spun ei, să evite aglomerația, dar și posibile restricții care ar putea fi introduse în prejma datei de 14 octombrie.
Cu toate că Iașiul a intrat în scenariul roșu luni, cu o incidență de 3.23 la mie, autoritățile spun că vor organiza pelerinajul în condiții de siguranță.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
În curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, zeci de oameni stau în fiecare oră la rând și așteaptă să intre în biserica, să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva.
Luni au venit în grupuri organizate credincioși din Galați, Constanța, Ploiești, Bacău și Giurgiu.
Pelerinii spun că mai bine se închină cu 2 săptămâni mai devreme, decât să afle în preajma sărbătorii că accesul este permis doar celor cu domiciliu în Iași, așa cum s-a întâmplat anul trecut.
„Ne e frică că nu cumva acum de Cuvioasa Parascheva să primească numai din Iași cum a fost anul trecut. Nu vedeți că ăștia ne pun restricții?”, spune un pelerin.
„Se fac pelerinaje mai din timp să poată lumea să ajungă, să nu stea la îngrămădeală, să nu intrăm iar în carantină”, spune un alt pelerin.
Rândul de credincioși se întinde din curtea interioară până în biserică.
Potrivit Arhiepiscopiei Iașilor, încă nu s-au stabilit condițiile în care se vor desfășura pelerinajul și slujbele din ziua de Hram, 14 octombrie.
Prefectura și Jandarmeria vor purta, marți, discuții privind asigurarea ordinii în timpul evenimentului. Iar preoți și numeroși voluntari vor fi implicați în organizare.
„Nu s-au stabilit scenariile în care vom opta pentru organizarea hramului. Ne referim la distanțare la purtarea măștii, la dezinfectați. Foarte mulți volunatri vor ajuta la organizarea hramului”, a transmis Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.
„Purtați masca inclusiv în spații deschise și aglomerate. În caz contrar, dacă veți ajunge la spital, s-ar putea să nu avem cu ce să va tratăm”, a declarat Vasile Cepoi, director DSP Iași.
„Din punctul nostru de vedere, al Prefecturii, suntem capabili să asigurăm măsuri de ordine publică”, a spus Marian Grigoraș, prefectul Județului Iași.
Pentru a evita aglomerația, o propunere a Primăriei Iași este organizarea pelerinajului pe mai multe zile. De aceea a și cerut Arhiepiscopiei Iașilor să scoată mai devreme raclă cu sfintele moaște în curtea catedralei. Și sărbătorile Iașiului vor fi mai restrânse: un târg de vinuri, de exemplu, a fost anulat.
„Astăzi am depășit 3 la mie, nu există nicio perspectivă ca până în data de 14 să scădem sub 3 la mie, dar vom încerca să răspundem provocărilor acestor sărbători”, a declarat Mihai Chirică, primarul Iașiului.
Acum în municipiul Iași, incidența cazurilor de Covid este de 3,23 la mia de locuitori.