Puiu Popoviciu a fost eliberat pe cauțiune, la Londra și va purta o brățară electronică de supraveghere

Dată publicare: 14-08-2017 15:07
Dată actualizare: 17-08-2017 15:18


Condamnat la 7 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională, omul de afaceri Puiu Popoviciu s-a predat luni, la Londra.

El a mers însoţit de avocat, la sediul poliţie şi a fost lăsat să plece acasă, după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de lire sterline.

În urmă cu 12 zile, autorităţile au anunţat că încep căutarea sa, pentru că se sustrage executării pedepsei pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. Popoviciu s-a declarat permanent nevinovat în dosarul în care a fost acuzat că a preluat un teren destinat cercetărilor pomicole şi l-a transformat abuziv într-o zona comercială şi rezidenţială. Prejudiciul s-ar ridica la 130 de milioane de euro.

Dat în urmărire internaţională, Puiu Popoviciu s-a prezentat, însoţit de un avocat, la Poliţia Metropolitană Londoneză. Omul de afaceri a declarat că este căutat de autorităţile române, pentru că a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.

Judecătorul a emis deja un mandat pentru 30 de zile de supraveghere electronică pe numele lui Puiu Popoviciu. Omul de afaceri a plătit 200.000 de lire sterline cauţiune şi este obligat să se prezinte la secţia de poliţie de trei ori pe săptămâna.

În acest moment, autorităţile române trebuie să se grăbească să trimită către Londra toate datele şi informaţiile necesare pentru ca procedura de punere în executare a mandatului european de arestare să fie respectată şi Puiu Popoviciu să fie adus în România. Aici, el ar urmă să fie preluat de administraţia penitenciarelor şi încarcerat pentru următorii 7 ani.

Puiu Popoviciu a plecat din România acum două luni. Unii apropiaţi au susţinut că omul de afaceri se afla la Londra, locul de unde şi-ar gestiona afacerile, alţii că ar fi în Statele Unite, la New York, unde stă şi actuală iubită. Pentru poliţişti, Popoviciu părea o ţintă greu de atins, mai ales că acesta are afaceri şi în Monaco, dar şi în alte ţări.

Acum, decizia va sta în mâinile judecătorului britanic. Acesta va analiza probele trimise de români şi va decide dacă Popoviciu ar trebui extrădat.

Puiu Popoviciu şi-a susţinut permanent nevinovăţia de-a lungul întregului proces. El a afirmat mereu că tranzacţia prin care a preluat de la Universitatea de Agronomie terenul pe care a ridicat o zona comercială şi una rezidenţială în nordul Bucureştiului a fost legală.

Şi totuşi, judecătorii au fost de altă părere. El şi-ar fi angajat un avocat american, fost şef al FBI, după cum a titrat presa română, prin intermediul căruia a susţinut că ar fi fost condamnat fără probe şi că este nevinovat.

Puiu Popoviciu a investit, inclusiv în România unde este considerat cel mai mare proprietar de spaţii comerciale din Bucureşti.

Cu o avere estimată de revista Capital la aproape 360 de milioane de euro în 2016, ocupă locul 8 în top 300. Acelaşi Popoviciu are afaceri şi în industria hotelieră sau cea a restaurantelor.

A adus în românia francizele Pizza Hut şi KFC şi , după ce a deschis primul magazin Ikea lângă Bucureşti, a vândut franciză pentru 30 de milioane de euro.

Cel mai cunoscut bussines este complexul comercial Băneasa, construit pe terenul pe care procurorii spun că a pus mâna, cu ajutorul fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole.

SINCRON POPOVICIU 110417 [<moş>Titraj_PUIU POPOVICIUmoş>]
se va face drepatate, ne luptăm,
cereţi achitarea?
categoric da

Dacă va ajunge la bucureşti, Puiu Popoviciu va putea să fie prezent şi la procesul civil prin care statul român încearcă recuperarea prejudiciului din dosar, în valoare de 130 de milioane de euro.

Magistraţii trebuie să decidă dacă Puiu Popviciu îşi va pierde o parte din avere dar şi dacă statul va prelua afacerile derulate pe terenurile universităţii de ştiinţe agricole.


VIDEO PROTVPLUS.RO