Proiect de lege: Instituțiile publice vor putea să colaboreze între ele prin consorții administrative
Guvernul a aprobat, miercuri, posibilitatea ca instituțiile publice să colaboreze între ele prin consorții administrative.
Proiectul legislativ va oferi primăriilor șansa să depună finanțări împreună, dar și să facă schimb de specialiști în cadrul lucrărilor comune. În trecut au mai existat colaborări între primării, dar numai unele s-au bucurat de succes.
Colaborarea între primării, de succes
Încă de iarna trecută, schiorii din vestul țării au putut aluneca pe 5,6 kilometri de pârtie, de pe vârful Semenic până în localitatea Văliug. A fost rezultatul unei asocieri cu fonduri propri între Primăria Reșița, cea din Văliug, dar și Consiliul Județean Caraș-Severin. Acum, tot împreună, vor să construiască și o telegondolă, spații de distracții și parcări, dar au nevoie de finanțări externe.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ioan Popa, primarul municipiului Reșița: „48.000.000 de euro vă fi finanțabil în procent de 30-35% din fonduri gestionate de ADRVEST. Pentru diferența de bani suntem în discuții aprofundate cu Ministerul Turismului”.
Tot în vestul țării, autoritățile din Timiș și Caraș Severin au comandat un studiu de fezabilitate pentru un tren de mare viteză între Reșița și Timișoara, care va fi gata la finalul acestui an.
Proiectul de lege a fost aprobat în ședința de Guvern
În ședința de Guvern de miercuri a fost aprobat proiectul de lege prin care primăriile și consiliile județene se pot asocia într-un cadru organizat, după reguli clare. Asocierile de până acum se făceau în urma unor protocoale de colaborare la care se putea renunța oricând.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Vom oferi posibilitatea constituirii consorțiilor administrative, astfel încât să poată să întocmească și să dezvolte proiecte de amploare care să faciliteze atât asigurarea finanțării, cât și un buget consistent”.
În urmă cu patru ani, primarii de la acea vreme din Timișoara, Arad, Bihor și Cluj au format Alianța Vestului. Au vrut să implementeze proiecte mari între cele patru mari orașe care nu s-au concretizat. Între Arad și Oradea se va realiza un drum expres ce va fi gata abia în trei ani.
Răzvan Cadar, vicepreședintele Consiliului Județean Arad: „Chiar astăzi am reușit să semnăm certificatul de urbanism. Cred că este un pas important pentru realizarea acestui tronson de importanță strategică din punct de vedere economic și social în această parte a țării”.
Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor: „Ne-am completat unii pe ceilalți, fiecare punând oameni de specialitate pe anumite domenii”.
În consorții, instituțile publice vor putea face inclusiv schimburi de angajați.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „Să asigurăm resursa umană specializată pentru cât mai multe UAT-uri. Nu există temei legal ca un funcționar public să exercite o altă funcţie publică”.
Dominic Fritz, primarul Timișoarei: „E foarte important ca nu politicul să fie interesul major”.
Proiectul legislativ adoptat în Guvern va intra în dezbatere și în Parlament, iar deputații și senatorii pot veni cu modificări.