Probleme în toată ţara, din cauza zăpezilor. Turiști blocați, copaci rupți și pietre căzute de pe versanți
Situația este alarmantă în centrul țării, unde zăpada a căzut masiv, în ultimele ore. Stratul măsoară un metru în orașul Brașov, dar și în Poiană. Nu se poate urca acolo și nici nu se poate coborî spre Râșnov.
Mai multi turiști au rămas blocați în masivul Postăvaru. Riscul de avalanșă este maxim, în zonele mai înalte. Iar în oraș, pe străzile mai mici, mașinile au derapat una după alta.
Surprinși, pe munte, de nămeți, aventurierii n-au mai putut înainta. Unul dintre ei a fost rănit. L-au recuperat salvamontiștii, în partea superioară a muntelului. L-au coborât pană la drum, unde o ambulanță l-a preluat și dus la spital.
Zăpada în masivul Postăvaru este foarte mare, undeva peste un metru. Turiștii care vor să se aventureze în afara pârtiei sunt rugați să nu facă acest lucru. Riscă să rămână înzăpeziți și va fi foarte greu să iasă la suprafață.
În munții și mai înalți, de pildă în Bucegi și Făgăraș, riscul de avalanșă este de gradul 5, adică maxim. Stratul nou de zapadă s-a așternut peste o suprafață deja înghețată și este foarte instabil. În plus, vremea se anunță rea, cu vânt și vizibilitate redusă.
Ninsorile din ultimele două zile au acoperit Brașovul și Poiana Brașov cu un strat gros de zăpadă, de aproape un metru. Este cea mai mare cantitate căzută în ultimii ani, într-un timp atât de scurt, spun autoritățile locale. Mai mulți arbori s-au rupt, iar unii au căzut pe străzi, acoperișuri și fire electrice.
Utilajele au curățat întâi arterele principale, însă multe străduțe înguste, în pantă erau, de dimineață, acoperite de nămeți. Drumul care duce din oraș spre Poiana Brașov a fost blocat, la fel și cel care coboară din stațiune spre Râșnov.
Polițist: "Unde vreți să ajungeți, bună ziua".
Șofer: "În Râșnov".
Polițist: "Nu se circulă deocamdată, este un camion răsturnat".
Patinoarul olimpic din Poiană abia se mai distinge. Acoperișul, realizat dintr-o membrană montată pe schelet metalic, s-a prăbușit, sub greutatea zăpezii, peste terenul înghețat și tribune.
Și în alte zone din țară sunt probleme. În Râușor, Hunedoara, stratul de zăpadă măsoară 50 de centimetri. Utilajele au intervenit întreaga noapte pe șoselele din vest și s-au împrăștiat aproape 200 de tone de material antidepant. În județul Sibiu, pompierii au participat la degajarea drumurilor care duc la Dumbrăveni, Mediaș, Biertan și Păltiniș.
Pe Valea Oltului, în schimb, au căzut pietre de pe versanți, iar mașinile au circulat alternativ, pe un singur sens.