Primul oraș din România care va avea un desert oficial. Preparatele care au ajuns în „finală”
Cluj-Napoca ar putea fi prima localitate din România cu un desert oficial - cu impact direct asupra culturii. Două preparate se întrec pentru titlul simbolic de deliciu al orașului.
Ulterior, o parte din prețul fiecărei porții, care va fi vândută, va susține evenimente culturale.
Tarta cu magiun de prune și fulgi de migdale, se duelează în marea finală, cu reinterpretarea unui desert al copilăriei - salamul de biscuiți, dar cu nucă și caramel sărat.
Florina Stretea, cofetar: „Folosim silvoița, ce ne reprezintă, și am făcut cu o cremă de vanilie, ca să mai îmbunătățim. Foarte aproape de noi avem Salina Turda. Caramelul sărat, ca să ajungem să folosim și sarea, și luna.”
Turiști și localnici, deopotrivă, sunt curioși să afle care va fi gustul orașului.
Desertul câștigător va intra în meniul cafenelelor și restaurantelor
Preparatul câștigător, va intra în meniurile cafenelelor și restaurantelor din Cluj-Napoca, la un preț de 11–15 lei porția.
Raimonda Boian, purtătoare de cuvânt a Asociației Horeca Cluj: „Fiecare va decide dacă va achiziționa acest desert sau îl va prepara și îi va da tenta personală.”
Andi Daisler, inițiatorul proiectului: „Parte din prețul fiecărui produs vândut către public, să meargă într-un cont special, susține cultura, nu provine din surse publice, ci toți banii se strâng din vânzarea produselor spre populație.”
Andras Demeter, ministrul Culturii: „Poate deveni un model de bună practică. Orice inițiativă, care contribuie la această diversificare a posibilităților prin care actul cultural sau artistic să se nască sau să se dezvolte, este mai mult decât necesară.”
Desertul câștigător, va primi un și nume oficial. Gustul, însă, va rămâne 100% clujean.