Primele imagini cu cei doi astronauți după aterizarea de urgență. FOTO și VIDEO

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 11 Octombrie 2018 16:21
Categorie: Internaţional

Agenția spațială a Rusiei a publicat primele imagini cu cei doi astronauți care au fost obligați să efectueze o aterizare de urgență joi din cauza unei defecţiuni la motor survenite la scurt timp după lansare.

Astronautul american Nick Hague şi cosmonautul rus Aleksei Ovcinin au fost fotografiați pe o canapea, conectați la un echipament medical care le monitorizează starea de sănătate.

Cei doi au aterizat în apropiere de orașul Jezkagan, Kazahstan, după ce capsula Soyuz care îi transporta spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost nevoită să efectueze o aterizare forţată, numită și ”cădere balistică” din cauza unei defecţiuni la motor survenite la scurt timp după lansare.

Capsula a fost lansată aşa cum era prevăzut, joi la ora locală 14:40 (08:40 GMT). În imaginile transmise în direct de NASA şi Roscosmos, operaţiunile păreau să se desfăşoare fără probleme.

"Racheta purtătoare a decolat absolut normal. Dar, după separarea de prima treaptă, am avut impresia că acolo s-a produs un flash", a explicat un jurnalist de la AFP.

Imaginile transmise în direct de NASA și Roscosmos îi arată pe cei doi astronauţi în interiorul cabinei, apoi s-au întrerupt, ca de obicei, camera neputând să urmărească racheta dincolo de o anumită altitudine.

NASA a transmis atunci imagini de sinteză ale rachetei, însoţite de comentariile astronauţilor din cabina de pilotaj.

Dintr-o dată, după doar două minute de zbor, trei scurte mesaje sonore au răsunat, semnificând "stare de urgenţă".

"Probleme ale lansatorului, 2 minute şi 45 de secunde", a anunţat apoi, cu o voce perfect calmă, Aleksei Ovcinin, comandantul de bord al capsulei Soiuz, un cosmonaut experimentat, în vârstă de 47 de ani, aflat la al doilea zbor în spaţiu după un prim sejur petrecut la bordul ISS în 2016.

Potrivit agenţiei Interfax, defectarea unuia dintre motoarele rachetei s-a produs după 119 secunde de zbor, în momentul separării dintre prima şi a doua treaptă a rachetei. Un fragment din prima treaptă a lovit a doua treaptă a rachetei, provocând stingerea motorului, a precizat aceeaşi sursă.

Sistemele de securitate au funcţionat perfect şi, după câteva minute de incertitudini, agenţia rusă Roscosmos a anunţat că cei doi membri ai echipajului capsulei Soiuz MS-10 sunt în viaţă. "Sistemele de salvare au fost activate, vehiculul a aterizat în Kazahstan. Echipajul este în viaţă şi contactul a fost stabilit cu el", a anunţat Roscosmos.

Imediat după anunţul despre acest incident, echipele de cercetare mobilizate pentru fiecare lansare au pornit la drum: mai multe elicoptere Mi-8 s-au îndreptat spre locul prezumat al aterizării, în apropiere de Jezkagan, un oraş cu 80.000 de locuitori, aflat la o distanţă de peste 400 de kilometri în raport cu cosmodromul Baikonur.

În paralel, mai mulţi paraşutişti au sărit dintr-un avion Antonov-26 deasupra locului în care a aterizat modulul celor doi astronauţi. Potrivit mai multor surse, Nick Hague şi Aleksei Ovcinin au aşteptat mai puţin de 15 minute sosirea echipelor de salvare.

Un reprezentant al agenţiei spaţiale Roscosmos i-a anunţat în acel moment pe jurnaliştii prezenţi la Baikonur că astronauţii "au fost recuperaţi şi sunt transportaţi" spre Jezkagan.

Nick Hague şi Aleksei Ovcinin decolaseră de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan pentru o misiune de jumătate de an pe Staţia Spaţială Internaţională. Capsula Soiuz s-a reîntors la sol "printr-o coborâre balistică, realizată la un unghi mai ascuţit de aterizare decât în mod normal", a scris NASA pe Twitter.

Rusia a decis să suspende toate lansările cu echipaj uman după aterizarea forţată a capsulei Soiuz, potrivit RIA Novosti.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
pasageri in avion
Un actor a dat în judecată o linie aeriană fiindcă i s-a blocat degetul în scaun
Liderii UE cer eliberarea marinarilor ucraineni prinşi de ruşi. Sancţiunile, prelungite
A doua zi de proteste împotriva "legii sclaviei", în Ungaria. VIDEO
Liderii europeni au aprobat concluziile raportului MCV. Ce îi cer României
Atac armat la un colegiu din Statele Unite. Atacatorul s-a sinucis
Spioana rusă Maria Butina şi-a recunoscut vinovăţia. Reacţia lui Vladimir Putin
atentat Strasbourg
Franța încă îl caută pe teroristul din Strasbourg. Cine sunt victimele sale
Un şofer de autobuz a dus pasageri o săptămână fără să ştie că are o bombă în vehicul
Una dintre cele mai mari ţări din UE ar putea legaliza canabisul. Care sunt condiţiile
Franța a trecut la nivelul maxim de alertă, după atentatul din Strasbourg
Reacția unei românce din Italia când fiica ei i-a spus că este violată de unchiul ei
Întâmplare șocantă cu un călugăr care a ales să-și facă rugăciunea în pădure