Măsurile de sprijin ale Guvernului pentru angajații și companiile afectate de pandemia COVID-19

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi că Guvernul va suporta costurile pentru plata angajaţilor trimişi în şomaj tehnic, până la limita de 75% din salariul brut, cât este idemnizaţia lunară de şomaj tehnic.

De asemenea, șeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a făut precizări despre măsurile de sprijin adoptate de Guvern pentru angajații și companiile afectate de pandemia COVID-19.

El spune că aceste măsuri implică un efort bugetar de 30 miliarde lei cu un impact pozitiv în economie de aproximativ 100 miliarde lei, ceea ce înseamnă un efect de multiplicare de peste trei ori al fondurilor publice alocate din surse naționale și fonduri europene:

”1. Linii de finanțare pentru capital de lucru și investiții cu garanții de stat și costuri zero pentru IMM-uri

Schema de sprijin IMM Invest:
- 80% finanțări garantate pentru maxim 10 mil. lei - investiții
- 90% finanțări garantate pentru maxim 1 mil. lei - capital de lucru
- Durata finanțărilor: 120 luni pentru investiții/ 72 luni pentru capital de lucru
- Dobândă subvenționată: 100%
- Comision de administrare: 0 lei
- Buget: majorarea plafonului alocat de la 5 miliarde lei la 15 miliarde de lei
- Efect de multiplicare în economie: 70 miliarde lei.

Citește și
Pandemia de coronavirus pe glob. Situația de joi, 19 martie. LIVE UPDATE
Pandemia de coronavirus pe glob. Numărul celor care au murit în Italia l-a depășit pe cel din China. LIVE UPDATE
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

2. Schema de sprijin pentru șomaj tehnic:

Cât: 75% din salariul de bază dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut

Durata: perioada stării de urgență
Beneficiari:
1. Salariații angajatorilor care și-au întrerupt activitatea ca urmare a stării de urgență în condițiile obtinerii certificatului de la Ministerul Economiei.
2. Salariații angajatorilor afectați de criza COVID-19 care și-au redus veniturile cu cel puțin 25% (în ultima lună față de lunile precedente) dar nu pentru mai mult de 75% dintre angajați
Documente necesare: Certificat pentru situații de urgență/ Declarația pe propria răspundere
Număr beneficiari: până la 1 mil. salariați
Impact bugetar: aprox. 4 miliarde lei

3. Facilitatea zile libere pentru părinți:

Zile libere acordate unuia dintre părinții copiilor cu vârsta până la 12 ani
Condiții: Doar după epuizarea celorlalte opțiuni de lucru prevăzute de Codul Muncii.
Indemnizație: 75% din salariul în plată dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pentru o zi lucrătoare
Durata: perioada suspendării cursurilor școlare ca urmare a stării de urgență
Excepții: Doar cu acordul angajatorului pentru personalul angajat în activități de importanță critică (siguranță națională, sistem sanitar, utilități, comerț alimentar etc.)
Facilitatea nu se aplică dacă unul dintre părinți beneficiază de alte forme de sprijin din bugetul asigurărilor sociale (de ex. șomaj tehnic)

4. Angajamente de plată ale statului către companii (martie - aprilie):

- Rambursarea TVA prin MFP: 9 miliarde lei
- Plata concediilor medicale prin CNAS: 2,7 miliarde lei scadente (martie) plus 200 mil. lei pentru concedii pentru carantină și izolare
- Decontul facturilor pentru lucrărilor de construcții ale autoritățil locale: 1,5 miliarde lei

5. Facilități la plata/suspendarea unor obligațiilor fiscale și bugetare:

- Amânarea termenului de plată pentru impozitele pe clădiri, teren, mijloace de transport de la 31 martie la 30 iunie 2020
- Suspendarea popririlor și executărilor silite pentru creanțele bugetare pe perioada stării de urgență cu excepția celor din cauze penale
- Amânarea termenului pentru depunerea declarațiilor de restructurarea a creanțelor bugetare până la 30 octombrie 2020” -
a scris pe Facebook Dancă.

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi că Guvernul va suporta costurile pentru plata angajaţilor trimişi în şomaj tehnic, până la limita de 75% din salariul brut, cât este idemnizaţia lunară de şomaj tehnic.

Declarațiile LIVE TEXT ale premierului Ludovic Orban:

- Am decis să vă prezint deciziile pe care le-am luat în ședința de Guvern pentru a îmbunătăți mijloacele de luptă împotriva Covid-19

Măsuri pentru sprijinirea ministerelor direct implicate în lupta împotriva Covid-19

 

- Am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 42 de milioane de lei, pentru susținerea centrelor de carantină.

- Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu suma de 100 de milioane de lei, pentru a putea susține activitatea ministerului și pentru a putea asigura sumele pentru achiziţiile pentru protejarea diferitelor structuri din subordine - poliţie, Poliţie de frontieră, DSU, Jandarmerie.

- Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, din subordinea MS, pentru a fi mai eficientă în derularea achiziţiilor pentru susţinerea activităţii.

Măsuri pentru sprijinirea angajaților și angajatorilor

 

- Am luat măsuri necesare pentru a susține angajații și angajatorii care sunt afectați de epidemia de coronavirus

- Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri.

- Practicăm, garantăm credite pentru investiții. Dobânda este subvenționată în proporție de 100%, garația funcționează pentru 90 la sută din credite, pentru cele de sub un milion de lei, și de 80% pentru cele de peste un milion de lei.

- Asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde.

- Trebuie să le asigurăm angajatorilor rambursarea sumelor pe care le-au plătit pentru plata concediilor.

Guvernul va asigura plăţile pentru şomaj tehnic

 

- O altă măsură importantă este aceea de a asigura plata șomajului tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM, prin intermediul bugetului de șomaj. Practic, am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară, utilizându-se cazurile de forță majoră, sau să li se suspende contractele de muncă.

- Am luat decizia de a plăti 75 la sută din salariul brut, cât este indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75 la sută din salariul mediu brut.

- Angajații companiilor care au fost afectate direct de măsurile impuse de epidemia de coronavirus, cum sunt cei din restaurante, cafenele, hoteluri, vor beneficaastfel de plata pentru șomajul tehnic de 75 la sută.

Modificări aduse Codului Penal

Citește AICI care sunt noile pedepse pentru cei care nu respectă regulile în perioada epidemiei de coronavirus

- Am luat o decizie importantă de modificare a Codului penal privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații. În cazul în care comite un fals și nu spune din ce țară vin, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune care va fi pedepsită cu închisoare.

- Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine nu respectă carantina sau măsurile dispuse de autorități, trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal.

- Nu puteam accepta ca cetăţeni iresponsabili - izolaţi sau în carantină - să umble prin societate şi să infecteze alte persoane

- Datoria Guvernului este să apare sănătatea cetățenilor, vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu respectă regulile.

- Este introdusă o nouă infracțiune, omisiunea de a da date. În cazul în care în cursul unei anchete, cineva nu dă informații complete, se consideră că este o omisiune și, și în această situație, se poate constitui dosar penal.

Ludovic Orban, îndemn la calm

 

- Am adoptat și alte decizii care sunt legate de alte domenii de activitatea, mesajul este că economia trebuie să funcționeze, în domeniul energiei, de furnizare de utilități, toate instituțiile statului trebuie să funcționeze la capacitate maximă.

- Repet din nou o situație. Stocurile existente, prin lege, care ar fi trebuit asigurate pentru a fi pregătiți pentru combaterea unei epidemii, erau 0. A trebuit să facem niște achiziții pentru a compensa absența stocurilor.

- Avem contracte semnate, au început să vină diferite categorii de produse și, încet-încet, vom prelua în fabricație anumite produse, pentru că a crescut enorm cererea.

- Folosim penuria care a existat pentru anumite produse pentru a dezvolta capacități de producție, în România.

- Închei prin a vă spune că vă îndemn la calm, la responsabilitate, vă cer să vă informați doar din surse oficiale. Războiul informațional, abundența fake-news-urilor crează o stare care nu este benefică.

- Vom lua măsuri când vom identifica astfel de surse de fake-news.

Preşedintele Iohannis a avut marţi o videoconferinţă cu premierul Ludovic Orban şi cu miniştrii cu responsabilităţi în gestionarea epidemiei COVID-19.

Şeful statului a semnat luni decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. Klaus Iohannis a prezentat măsurile din decretul emis şi a precizat că va verifica personal cum se implementează.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
LIVE UPDATE. 277 de cazuri de coronavirus în România, joi 19 martie, la ora 13:00
LIVE UPDATE. 277 de cazuri de coronavirus în România, joi 19 martie, la ora 13:00

Ultima statistică a cazurilor confirmate cu infecția COVID 19, dată publicității astăzi la prânz, arată că până acum în România s-au înregistrat 277 cazuri.

Pandemia de coronavirus pe glob. Numărul celor care au murit în Italia l-a depășit pe cel din China. LIVE UPDATE
Pandemia de coronavirus pe glob. Numărul celor care au murit în Italia l-a depășit pe cel din China. LIVE UPDATE

Pandemia de coronavirus face ravagii la nivel mondial. Au fost confirmate peste 218.000 de cazuri și peste 9.000 de decese.

Recomandări
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj

Acuzaţii de spionaj, zboruri private, ferme de troli, un precedent juridic periculos la adresa democraţiei şi umbra lui Traian Băsescu au marcat campania electorală pentru prezidenţiale.

Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă
Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă

Vladimir Putin a anunțat că Rusia dispune de un stoc semnificativ de rachete „noi și puternice”, gata de utilizare. Liderul de la Kremlin a solicitat, într-o intervenție televizată, începerea producției în masă pentru Oreșnik, o rachetă hipersonică testat

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.