Pregătiri pentru anunțatul val cinci Omicron. Renovarea pavilionului ars de la Matei Balș e aproape gata
Pentru a treia zi, numărul cazurilor de Covid a crescut în România, iar autoritățile vorbesc de un început de an la limită. Aproape 1.500 de infectări au fost depistate doar în ultimele 24 de ore.
Se fac planuri pentru gestionarea eficientă a unui număr uriaș de îmbolnăviri. O veste bună este că se va redeschide Pavilionul 5 al Institutului Matei Balș din Capitală, secția în care la finalul lunii ianuarie a izbucnit incendiul în urma căruia 21 de persoane au murit.
Autoritățile fac deja pregătiri pentru a reduce din efectele negative ale valului 5 al pandemiei, așteptat luna viitoare în România. În ianuarie, medicii de familie vor începe testarea gratuită a persoanelor care au simptome ori care au intrat în contact cu un caz pozitiv.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „Testarea rămâne esenţială pentru detectarea precoce a cazurilor şi pentru accesul cât mai timpuriu la spital, pentru a preveni complicaţiile şi mai ales decesele''.
Medicii de familie se vor implica mai mult și în informarea oamenilor despre beneficiile vaccinării.
Sandra Alexiu, preşedintele SNMF: „90% dintre medicii de familie vaccinaţi, şi asta înseamnă că putem să dăm încredere pacienților noştri să facă acest lucru. E singura metodă care poate să ne ferească de complicaţiile bolii, de deces şi de formele grave''.
Pe de altă parte, pavilionul de la Matei Balş care a ars va fi redeschis în curând.
Dr. Cătălin Apostolescu: „Am schimbat toată instalaţia electrică, am schimbat cabluri, prize, lămpile sunt toate pe leduri - acum ni se cere de către ISU, trebuie să mai punem în capetele culoarelor uşi speciale de evacuare. Le-am cumpărat deja''.
Câteva sute de mii de euro au costat până acum lucrările din pavilionul 5. Banii au venit din resurse proprii ale spitalului și din sponsorizări.
Singura parte care a rămas nerenovată este parterul, adică locul unde a avut loc incendiul. Etajele 1, 2 şi 3 au fost complet renovate şi s-a schimbat întreaga instalaţie electrică. La etajul 1, lucrările sunt pe ultima sută de metri, iar zilele următoare vor fi montaţi şi senzorii de fum. Conducerea unităţii speră ca în luna ianuarie să redeschidă pavilionul în care pot fi internaţi aproape 100 de pacienţi.
Pavilionul în care erau internați pacienți cu SARS-COV-2 a luat foc în dimineața zilei de 29 ianuarie. În total, 21 de persoane au decedat în urma focului ori a complicațiilor apărute după ce au inhalat fum. Dosarul penal deschis in rem încă nu a fost soluționat.
Peste 25.000 de bolnavi au fost tratați la Matei Balș în timpul pandemiei, iar redeschiderea acestui corp de spital înseamnă în primul rând posibilitatea de a primi mai mulți pacienți.
Dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș: „Dacă sistemul medical este lăsat singur, nu va putea, va pierde lupta în mod categoric. Pentru a opri o pandemie este nevoie de implicarea întregii societăţi, a fiecărui om din ţara asta, să fie conştient că are această datorie să facă tot ce e posibil să nu contribuie la răspândirea virusului - și altfel de măsuri - coercitive, dacă cele prin convingere nu au dat rezultate''.
1.497 de cazuri noi de COVID au fost diagnosticate doar în ultimele 24 de ore.