Politistii din UE ar putea avea acces la datele soferilor romani. Amenzile din vacanta, direct acasa

Dată publicare: 21-06-2013 19:02
Dată actualizare: 24-06-2013 00:31


Iar daca veti pleca in concediu, in strainatate, cu masina, aveti grija cum conduceti. Nu de alta, dar la intoarcere s-ar putea sa gasiti in cutia postala nu vederi, ci o amenda venita de peste granita.

La ministerul de interne este in dezbatere un proiect de lege care prevede accesul politistilor in bazele de date ale tarilor membre UE.

Daca se aproba, agentii din alte tari va trimit fara probleme amenda acasa.

Noua lege vine la cererea strainilor, satui de numarul mare de soferi romani care incalca regulile si scapa nesanctionati. Este vorba in special de situatiile surprinse de camerele de supraveghere, cand soferii nu sunt opriti in trafic.

Pentru ca schimbul de date intre tari era reglementat doar in cazul infractiunilor, cei care depaseau viteza legala, de exemplu, scapau nepedepsiti. Odata cu noua lege, lucrurile vor sta altfel.

"Se intocmeste o scrisoare de informare catre aceasta persoana careia i se transmite fapta incalcata, sanctiunea aplicata si modalitatea in care trebuie sa transmita datele solicitate", spune comisarul sef Paul Toma, DGPR.

Asadar, veti putea fi sanctionati si daca sunteti surprinsi ca treceti pe rosu, de exemplu, nu purtati centura, circulati pe interzis sau vorbiti la telefonul mobil in timp ce conduceti.

Valoarea amenzilor ramane cea din tara in care a fost incalcata legea. Ele nu sunt transformate in echivalentul lor din Romania. In plus, spre deosebire de noi, strainii au sisteme eficiente de colectare a banilor in cazul sanctiunilor.

Daca sunteti in GERMANIA si treceti pe rosu la mai mult de o secunda de la schimarea culorii semaforului, primiti 125 de euro amenda si pierdeti permisul pentru o luna.

Inventie extraordinara pentru soferi. Volvo lanseaza masina care se parcheaza singura. VIDEO

In UNGARIA, daca depasiti viteza in localitate cu peste 50 de kilometri la ora, sanctiunea poate urca si pana la o mie de euro.

In FRANTA, doar pentru ca nu purtati centura de siguranta, sunteti amendati cu 135 de euro. Daca ati si baut peste masura, pregatiti-va sa dati 4500 de euro.

In Ucraina, Bulgaria, Italia, Germania si Elvetia riscati sa vi se ridice masina si chiar sa fie confiscata, daca va urcati bauti la volan, parcati neregulamentar sau depasiti vitela legala.

Si nu uitati: detectoarele de radar sunt interzise in majoritatea tarilor. Amenzile sunt de ordinul miilor de euro, iar in GRECIA puteti fi chiar si retinuti.

Uniunea Europeana ne obliga sa adoptam masurile pentru schimbul transfrontalier de date pana in toamna. Schimbul de informatii se va face prin Directia de Permise de Conducere si nu se aplica si in cazul Angliei, Irlandei si Danemarcii.

Citeste si:

Cel mai sigur mijloc de transport al secolului XXI se va transforma radical


VIDEO PROTVPLUS.RO