Poetul Lucian Avramescu va fi înmormântat în grădina casei, așa cum și-a dorit. Cum a obținut derogarea
Scriitorul Lucian Avramescu, autor a 30 de volume de poezii, printre care și cunoscutele versuri "Bună seara, iubito", va fi înmormântat miercuri, în propria livadă din satul prahovean Sângeru.
A fost ultima lui dorință și patriarhul Daniel a încuviințat îndeplinirea ei, iar faptul este cu totul neobișnuit. Chiar dacă nu o spune explicit, legea stabilește că locul morților este într-un cimitir autorizat.
În livada de meri din comuna Sângeru, unde s-a născut, a creat Muzeul Pietrei, unic în țară, va fi înmormântat poetul Lucian Avramescu, pentru că acolo şi-a dorit să își doarmă somnul de veci.
Alegeri 2024
18:09
Prima reacție a candidatului care a cerut la CCR anularea alegerilor câștigate de Georgescu. „A înşelat electoratul”
18:00
Traian Băsescu, despre sfârșitul politic al lui Ciucă și Ciolacu: ”Au fost spulberați de electorat. Rezultatul corupției”
17:47
Ce s-ar putea întâmpla dacă la Palatul Cotroceni ajunge Călin Georgescu. Traian Băsescu: ”Uitați-vă că bursa s-a prăbușit”
17:46
De ce ezită PSD să-și anunțe sprijinul pentru Elena Lasconi sau Călin Georgescu. Traian Băsescu: ”Sunt găinari”. VIDEO
A adunat aici cioplituri ţărăneşti, cum ar fi râșnițe, fântâni sau adăpătoare pentru animale, dar și multe obiecte de artă și cruci, vechi de sute de ani.
Georgiana Rusu Avramescu, soția poetului: „Iubea aceste pietre, iubea locul ăsta, iubea tot ce ţine de cultură şi de tradiţia şi de civilizaţia noastră."
În ultimele luni de viaţă, scriitorul a încercat din răsputeri să obțină aprobarea de a fi înmormântat pe proprietatea lui. A fost refuzat de reprezentanții Bisericii Ortodoxe şi, cu ultimele puteri, s-a adresat patriarhului Daniel.
„Aici m-am născut. Aici vreau să rămân. Între patru meri încape și o cruce simplă și un mormânt în iarbă al poetului" - a scris el.
„Aici m-am născut. Aici vreau să rămân, dacă tot m-am întors după o viață de gazetărit și colindat pământul. Știu că se poate. Voi fi o piatră între cele trei mii de pietre din cerul de iarbă, oglindă a cerului înstelat de sus” - Lucian Avramescu.
Georgiana Rusu Avramescu: „A gândit totul cu multă luciditate și a făcut acest demers către Patriarhie, și iată că a primit binecuvântarea bisericii."
Patriarhia Română nuanțează însă şi spune că atunci când a fost de acord cu înmormântarea, a ținut cont și de poziția autorităților locale: „Biserica nu se opune înmormântării în incinta acestui muzeu, dar acordul scris al autorităților locale și județene este hotărâtor pentru aprobarea solicitată în acest sens."
Iar primarul din Sângeru a fost de acord să îndeplinească dorinţa poetului, deşi legea spune clar că serviciile funerare pot fi realizate doar într-un spațiu autorizat.
Daniel Gașpar, avocat: „O astfel de derogare nu se poate face, obţine, decât în satele izolate unde nu exista un cimitir comunal."
Sebastian Cocoș, președinte Asociația Funerară Română: „Legea în momentul de față spune că înhumarea se face într-un loc special amenajat, numit cimitir, şi trebuie respectat."
Cimitirele pot aparţine statului, localităţilor, cultelor religioase, operatorilor economici, asociaţiilor sau fundaţiilor şi trebuie să aibă autorizație sanitară.
Este drept însă că în unele locuri din țară, de pildă în Munții Apuseni sau pe Valea Jiului, unii își mai înmormântează morții în grădina casei. Autoritățile trec cu vederea acest obicei.