Plagiatorii, "ajutati" de un amendament votat in Camera Deputatilor. Lungul drum de urmat pana la retragerea titlului

Ultima actualizare: 15-04-2017 06:55

Dupa un an in care nume grele precum Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Petre Toba au ramas fara titlul de doctor, pentru ca au plagiat, deputatii au votat un amendament menit sa ii ajute pe plagiatori.

Conform acestuia, chiar daca furtul intelectual este demonstrat, pierderea titlului de doctor devine efectiva doar dupa o decizie judecatoreasca, si nu la momentul retragerii lui de catre ministrul Educatiei, asa cum se intampla acum.

In prezent, conform Ordonantei de Urgenta nr 4/2016, adoptata de Guvernul Ciolos in martie 2016, "Diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului."

Mircea Bob, vicepresedinte CNATDCU: "Titlul de doctor, daca recomandarea Consiliului General al CNATDCU va fi de retragere, acesta va fi retras prin ordin de ministru, deci efectul se produce de momentul in care ministrul emite ordinul de retragere a titlului de doctor."

Anul trecut, parlamentarii au incercat sa modifice ordonanta si au propus, in primul rand, ca titlurile de doctor sa fie retrase de senatul universitatilor care le-au acordat. CCR a decis, insa, ca acel proiect este neconstitutional. Acum, teoretic, deputatii au votat revenirea la varianta guvernului Ciolos. Dar au adaugat un amendament prin care o schimba esential.

Diploma de doctor ar urma sa inceteaze sa mai produca efecte juridice doar dupa o hotarare definitiva a unei instante judecatoresti.

Cu alte cuvinte, CNATDCU poate propune retragerea unui titlu de doctor, fara sa conteze, atata vreme cat o instanta nu decide acest lucru.

Pana acum, prin ordine de ministru, au ramas fara titluri de doctor Victor Ponta, Gabriel Oprea, Petre Toba sau Florentin Pandele. Acest lucru nu s-ar mai fi intamplat, insa, in actuala forma a legii, decat dupa o decizie a tribunalului.

Mircea Bob, vicepresedinte CNATDCU: "Chestiunea asta pe mine ma depaseste."

Proiectul are aviz de la Comisia pentru invatamant si Comisia Juridica. Parlamentarii USR vor contesta, insa, actuala forma la Senat.

Votul final in acest caz ar putea fi dat saptamana viitoare in Senat, camera decizionala.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO