Din cauza coronavirusului, în România, peste 254 de mii de persoane sunt în izolare ori în carantină, iar internările în spitale au trecut de opt mii.

Pentru a treia zi la rând, sunt peste 30 de mii de noi infectări. Medicii avertizează că, deși tulpina Omicron dă forme mai ușoare, nu este exclus ca starea bolnavilor să se agraveze atunci când stau acasă și nu iau tratamentul corespunzător.

Sunt zile în care, la UPU Matei Balș, vin chiar și 300 de pacienți. În acest moment nu mai este niciun loc liber în secții, iar la terapie intensivă mai sunt doar două, care se pot ocupa oricând.

Unii bolnavi au rămas internați în unitatea de primiri urgențe

Doar în ultimele 24 de ore, aproape 32 de mii de persoane au aflat că au infecția și de la o zi la alta crește numărul internărilor. Sunt acum 8.370 de paturi ocupate, 773 dintre ele la terapie intensivă.

Gabriel Nistor, medic infecționist la Matei Balș: Marea majoritate sunt nevaccinați. Pacienții care vin în stare gravă tind să stea mult acasă, 2-3 săptămâni și vin într-o stare foarte alterată.''

Bolnavii pot fi păcăliți și de simptomele variantei Omicron, care sunt asemănătoare unei răceli.

Luisa Corina Simion, medic UPU Floreasca: Dacă până acum Covidul avea simptome înșelătoare, niște dureri care apăreau și dintr-odată apărea acea desaturație sunt subfebrilități, dureri în gât, o moleșeală, nu acea astenie care era în valul 4.

Însă, în cazul celor care au și alte afecțiuni, dacă nu sunt vaccinați, boala se poate agrava.

Adrian Marinescu, director medicale Matei Balș:Nu există o garanție că voi face sigur o formă ușoară și cu Omicon poate fi o formă severă, poți să ajungi în ATI și poți ajunge la deces.

Aproape 60 de mii de români au fost răpuși până acum de infecția COVID-19.