Marea Britanie a renunţat la majoritatea restricţiilor antiepidemice. Izolarea va fi eliminată în martie

Marea Britanie
Shutterstock

Anglia a renunţat joi la aproape toate restricţiile antiepidemice aflate încă în vigoare pentru a combate COVID-19, o boală alături de care, aşa cum speră Guvernul de la Londra, populaţia locală se va obişnui să trăiască, aşa cum o face deja în cazul grip

Acest "vânt de libertate" vine la momentul potrivit pentru prim-ministrul Boris Johnson, a cărui poziţie în fruntea Guvernului a fost fragilizată de scandalul petrecerilor organizate în reşedinţa sa din Downing Street, evenimente care nu au respectat restricţiile impuse împotriva noului coronavirus.

După ce a decis să pună capăt, în urmă cu o săptămână, recomandării privind munca la domiciliu pentru persoanele care pot să facă acest lucru, Anglia a renunţat în prezent şi la alte restricţii antiepidemice - printre cele mai uşoare din Europa - introduse în decembrie 2021 în urma creşterii uriaşe a numărului de infectări provocate de varianta Omicron: obligativitatea de purtare a măştii sanitare în interiorul spaţiilor publice şi certificatul de vaccinare pentru evenimentele la care participă un public numeros.

"Atunci când COVID-19 devine o afecţiune endemică, trebuie să înlocuim obligaţiile legale cu sfaturi şi recomandări", a subliniat săptămâna trecută Boris Johnson în faţa deputaţilor englezi.

Opunându-se anulării obligativităţii privind purtarea măştii sanitare în transportul în comun, primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunţat că va menţine această măsură în capitala britanică.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"S-ar părea că regăsim Londra aşa cum era în trecut", a declarat bucuroasă Elizabeth Hynes, o femeie de 71 de ani aflată în proximitatea catedralei Saint-Paul, în centrul capitalei Marii Britanii. "Ne dăm seama cât de mult ne-au lipsit teatrele şi spectacolele formidabile", a adăugat ea.

"Lucrurile trebuie să revină la normal", a mai spus ea, dezvăluind şi că, deşi suferă de un melanom, nu a contractat niciodată noul coronavirus. "Am avut noroc, trebuie să bat în lemn. Nu ştii niciodată ce îţi va aduce ziua de mâine. Trebuie să profiţi de viaţă", a subliniat londoneza.

Sfârşitul perioadei de izolare

Lewis Colbyn, un barman de 39 de ani care a avut deja COVID-19 şi care nu se teme să contracteze din nou boala, abordează această nouă fază cu optimism şi prudenţă: "Eu nu sunt un om de ştiinţă, nu deţin toate răspunsurile. Poate că această decizie vine prea devreme, poate că vine prea târziu, nu ştiu". De asemenea, el a spus că va continua să poarte o mască sanitară în mijloacele de transport public şi atunci când se află în magazine.

Mai reticentă decât celelalte naţiuni din componenţa Marii Britanii (Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord) în ceea ce priveşte implementarea restricţiilor antiepidemice, Anglia le-a anulat, într-o primă fază, pe majoritatea dintre ele în data de 19 iulie 2021, supranumită "ziua libertăţii".

Însă apariţia în toamna anului trecut a variantei Omicron, mult mai contagioasă decât Delta, a determinat Guvernul lui Boris Johnson să declanşeze "Planul B", în pofida opoziţiei exprimate de o parte din majoritatea guvernamentală.

Acele măsuri aveau scopul de a consolida protejarea populaţiei engleze graţie unei campanii de vaccinare cu doze de supra-rapel ("booster") şi să încerce să îi convingă pe reticenţi să se vaccineze. Aproximativ 37 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost astfel administrate, permiţând, potrivit Guvernului, reducerea numărului de cazuri grave şi de spitalizări, precum şi scăderea presiunii pe sistemul naţional de sănătate.

Potrivit celor mai recente statistici oficiale, 64% din populaţia engleză de peste 12 ani a primit deja cea de-a treia doză a unor vaccinuri anti-COVID-19.

În perioada în care numărul cazurilor de COVID-19 cunoştea o creştere explozivă în timpul sărbătorilor de iarnă, Boris Johnson a rezistat în faţa apelurilor privind înăsprirea restricţiilor antiepidemice. El consideră în prezent că faptele i-au dat dreptate: spitalele engleze au rezistat în faţa valului Omicron, numărul pacienţilor care necesitau conectarea la un ventilator nu a crescut niciodată, iar numărul infectărilor a scăzut considerabil.

Cu toate acestea, Marea Britanie, una dintre ţările cele mai grav afectate de pandemie, cu aproape 155.000 de decese asociate COVID-19, continuă să raporteze aproape 100.000 de cazuri noi în fiecare zi.

Potrivit unui studiu publicat de Imperial College din Londra, nivelul infectărilor rămâne ridicat mai ales la copii şi la adolescenţi. Dintre cei 3.500 de participanţi la un studiu amplu care au fost testaţi pozitiv între 5 şi 20 ianuarie, două treimi contractaseră deja noul coronavirus în trecut.

Prim-ministrul Boris Johnson speră chiar să anuleze în luna martie obligativitatea privind izolarea la domiciliu în cazul unui test pozitiv, "la fel cum nu există o obligaţie legală pentru oamenii care au gripă să se izoleze".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Momentul în care un avion de război rusesc în flăcări se prăbușește în Marea Neagră VIDEO
Momentul în care un avion de război rusesc în flăcări se prăbușește în Marea Neagră VIDEO

Un avion militar rus s-a prăbuşit în largul Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în 2014, iar pilotul a avut timp să se catapulteze, anunţă guvernatorul instalat de către Moscova, relatează AFP.

 

Condițiile pe care conducătorii auto trebuie să le îndeplinească pentru a putea folosi motociclete cu permis categoria B
Condițiile pe care conducătorii auto trebuie să le îndeplinească pentru a putea folosi motociclete cu permis categoria B

Avem peste 200.000 de motociclete în trafic, iar în scurt timp o nouă lege urmează să le permită celor cu permis auto categoria B să se aventureze pe două roți.

Filmul tragediei din Baltimore. Cele 63 de secunde fatale care au dus la ciocnirea navei cu podul
Filmul tragediei din Baltimore. Cele 63 de secunde fatale care au dus la ciocnirea navei cu podul

Doi dintre cei șase muncitori dați dispăruți după prăbușirea podului din Baltimore au fost găsiți fără viață, în apă, blocați într-o camionetă scufundată. Ceilați patru, care nu au supraviețuit, sunt căutați deocamdată doar cu drone și sonare.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.