Olimpicii au ales să rămână în țară, de teama pandemiei. La ce universități s-au înscris

13-09-2020 20:28


Pandemia a adus, paradoxal, şi câteva lucruri bune. Mulţi dintre elevii de 10 care aveau de gând să plece la studii, în străinătate, au ales să rămână acasă, la universităţi din România.

La admiterile din acest an s-au înscris un număr record de olimpici şi elevi care au luat bacalaureatul cu nota maximă. Numai la Politehnica Bucureşti, de exemplu, în acest an, sunt peste 400 de olimpici în condiţiile în care anul trecut s-au înscris doar 19.

Reporter: Câte diplome ai în total?
Studentă: „Sincer, nu ştiu, nu le-am numărat niciodată. Aştept să se adune mai multe”.

Adelina este în anul întâi la Facultatea de Chimie-Geografie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. A luat bacalaureatul cu nota 10 şi este câştigătoarea multor olimpiade şi concursuri internaţionale. Ar fi putut să plece oriunde la studii în străinătate.

Adelina Tuta, studentă: „Mă gândeam la Marea Britanie pentru că sora mea stă în Londra şi mi-ar fi fost mult mai simplu. M-a atras mai mult Universitatea de Vest din Timișoara. E mult mai bine aici, mă simt mult mai în siguranţă, pentru că sunt acasă împreună cu familia şi prietenii”.

Ca ea, numai în Universitatea din Banat sunt peste 50 de olimpici.

Marilen Pârtea, rectorul UVT: „Timişoara fiind foarte aproape de graniţă, mulţi studenți plecau în Viena, Londra. Din cei 10 absolvenţi cu media 10 la bac din Timiş şi Arad, opt sunt studenţi la Universitatea de Vest din Timișoara. Avem 51 de olimpici naționali şi internaționali. Undeva la 13-15 % mai mulţi astfel de performeri faţă de anul precedent”.

Studenţii care au venit cu rezultate foarte bune de la liceu au ridicat ștacheta la admiterea în facultate.
Astfel că la Facultatea de Matematică și Informatică, în acest an ultima medie cu care s-a intrat a fost 9,35, faţă de 8,17 anul trecut. Medii la fel de mari au fost şi la Facultăţile de Drept şi Psihologie.

 

Numărul olimpicilor a crescut și de zece ori


În Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai, peste 500 de elevi au fost admişi cu media 10. Comparativ cu anul trecut, au fost cu 200 mai puţini.

Daniel David, rectorul UBB: „Prea mulţi elevi buni din ţară plecau de la licenţă la marile universități europene. Trebuie să facem ceva să-i ţinem în ţară”.

La Universitatea Politehnică din Bucureşti, cea mai mare concurență a fost la Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor. Mihai, de pildă, a intrat cu media 9.80.

Mihai Radu Constantin, student: „Părinţii m-au susţinut să aleg o facultate din străinătate, doar că am dorit să continui studiile în România. Sunt anumite măsuri de protecţie şi implică un risc în momentul de faţă să plecăm în străinătate”.

Mihnea Costoiu, rectorul UPB: „Sunt 30 de olimpici la Facultatea de Chimie, ceea ce este remarcabil. Tineri care de obicei plecau către universități dim străinătate, unde erau vânaţi pur şi simplu”.

Reporter: Și anul trecut, câţi olimpici aţi avut?
Mihnea Costoiu: „Anul trecut, dacă nu greşesc, au fost doi. Pandemia şi-a spus cuvântul”.

În total, în acest an, la Universitatea Politehnică Bucureşti sunt peste 400 de olimpici şi câştigători ai unor concursuri internaţionale, în condiţiile în care, anul trecut, abia se înscrisese 19.

Mihnea Costoiu, rectorul UPB: „Dacă anul trecut la automatică şi calculatoare aveam în jur de 8-10 olimpici, depăşim ... ne apropiem de 100, ceea ce e o diferenţă semnificativă”.

La Universitatea Politehnică din Bucureşti încep cursurile anul acesta peste 10.000 de studenţi, cu 1.000 mai mult ca anul trecut.

VIDEO PROTVPLUS.RO