O chitanță l-a dat de gol, după ce a aruncat gunoiul pe malul unui râu. Cum a primit înapoi toate deșeurile

17-12-2020 16:59


În prag de sărbători, pentru localnicii mai multor sate din Bistrița-Năsăud se pregătesc daruri mai puțin așteptate.

Gunoaiele lăsate la voia întâmplării pe cursurile de apă sau pe maluri vor fi înapoiate celor depistați că le-au aruncat, după curățenia din gospodărie. Mai mult, autoritățile spun că se vor da și amenzi de până la o mie de lei. Rămâne de văzut însă cum îi vor găsi acum inspectorii de mediu pe cei vinovați.

Cum pe cursul râului Someș au răsărit iar tone de gunoaie, autoritățile au început o campanie prin care să atragă atenția localnicilor că cei care le-au aruncat nu vor scăpa de amenzi. De pildă, o chitanță găsită printre deșeuri l-a dat de gol pe cel care a lăsase acolo deșeurile menajere. Astfel, omul a primit înapoi tot ce a lăsat pe malul apei, într-un mod inedit.

După o curățenie generală făcută cu mai multe luni în urmă, oamenii au uitat să depoziteze resturile de prin gospodărie în locuri special amenajate. Fie nu au contract cu cei de la firma de salubritate, fie le-a fost mai ușor să le arunce pe câmp sau pe malul râului.

Însă cu un exemplu, nu se face curățenie. Acum autoritățile locale caută soluții să scape de gunoaie dar și să-i prindă pe vinovați.

Traian Ogâgău, primarul orașului Sângeorz-Băi: „Este inadmisibil ce se întâmplă! Nu mai poți, sunt tone de gunoaie, ce tone, zeci de tone de gunoaie. Eu nu pot să concep că pe Valea Someșului sunt astfel de cetățeni. Practic, râul unde locuiește orice comunitate este oglinda comunității. Dacă asta e oglinda comunității de pe Valea Someșului, nu pot să spun decât să ne fie rușine.”

Mai mult, nici amenzile nu sunt de ignorat. Cei care sunt prinși că aruncă gunoaie pe cursurile de apă vor scoate din buzunare până la o mie de lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO