Marcel Vela: Au fost rezolvate cazuri grave în ultimele zile. Poliția a împiedicat un asasinat la comandă

Ultima actualizare: 19-11-2020 13:59

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a susținut joi o declarație de presă, în care a declarat că, în ultimele două zile, poliţiştii au efectuat 180 de percheziţii şi au rezolvat "cazuri grave, care au creat emoţie în rândul opiniei publice".

Primul caz la care a făcut referire ministrul a fost acela al tinerei incendiate în judeţul Giurgiu.

"Acest caz a presupus ore de muncă şi probe puse cap la cap de către specialiştii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi procurorii care au gestionat acest caz. Pentru documentarea sa, anchetatorii au vizionat şi analizat înregistrări de pe camere de supraveghere pe care le-au coroborat cu declaraţiile martorilor şi cu alte probe, reuşind astfel să identifice trei suspecţi şi autoturismul cu care a fost transportat geamantanul în care se afla corpul victimei. Cei trei sunt cercetaţi pentru omor calificat şi profanare de cadavre", a spus Vela.

Suspecţii sunt arestaţi preventiv pentru 30 de zile, iar cercetările continuă.

Cel de-al doilea caz prezentat de Marcel Vela este acela în care un bărbat a pătruns într-o bancă din Bucureşti şi, după ce a ameninţat o angajată a sucursalei, a fugit cu 10.000 de lei.

"Poliţiştii bucureşteni au reuşit, în mai puţin de 24 de ore, să-l identifice pe autorul jafului comis la o bancă din Sectorul 2. Bărbatul de 30 de ani este acum cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată. (...) Poliţiştii au reuşit să recupereze o mare parte din prejudiciu", a precizat ministrul.

El a vorbit şi despre cele 87 de percheziţii efectuate de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din IPJ Alba, în Bucureşti şi alte 20 de judeţe, la sediile unei societăţi de distribuţie a gazelor.

"La percheziţii au participat peste 260 de poliţişti. Sunt investigate fapte de înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals care au avut drept urmare creşterea facturilor de gaze plătite de consumatorii finali. Din cercetări a rezultat că, în perioada 2018 - 2019, la nivelul unuia dintre centrele de operaţiuni ale societăţii, au fost modificate anumite documente, raportându-se pierderi mari de gaze naturale. Prin transmiterea acestor date, societatea de distribuţie a gazului a indus în eroare ANRE, care reglementează activitatea în acest domeniu, iar aceste date au stabilit tarife eronate de distribuţie a gazelor naturale", a mai arătat Vela.

Potrivit ministrului, aceste situaţii au influenţat preţul de vânzare către consumator cu o creştere de aproximativ 10%.

Totodată, ministrul a făcut referire şi la o acţiune a DIICOT privind o operaţiune de amploare în cadrul unei anchete internaţionale ce vizează o grupare specializată în traficul de droguri şi spălare de bani.

"Gruparea are ramificaţii în mai multe ţări, pe trei continente, inclusiv în România. (...) Au fost efectuate trei acţiuni de prindere în flagrant delict şi patru percheziţii domiciliare. MAI s-a implicat în această acţiune de forţă, inclusiv cu suport aerian prin dronele din dotare. Astfel, au fost depistate trei persoane urmărite internaţional prin Interpol. Asupra unuia dintre suspecţi a fost găsită suma de 50.000 de euro şi actele de proprietate a două imobile, reprezentând o parte din plata unui imense cantităţi de cocaină care ar fi trebuit să ajungă sau să tranziteze România", a afirmat Vela.

El a precizat că procurorii DIICOT şi poliţiştii români au reuşit să împiedice un asasinat comandat de un cetăţean român, care plătise membrilor grupării o sumă de bani pentru a comite omorul.

"Pentru documentarea activităţii grupării infracţionale au fost verificate 18 persoane. În urma activităţilor desfăşurate în cauză, au fost confiscate 150.000 de dolari şi o armă letală cu muniţia aferentă", a mai declarat Marcel Vela.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO