Celebrul medic Lucan, decorat de Traian Băsescu, a stat încătușat câteva ore. Cercetat sub control judiciar

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Medicul Mihai Lucan şi fiul acestuia, Valeriu Ciprian Mihai Lucan vor fi cercetaţi sub control judiciar, au decis magistraţii Tribunalului Bucureşti, care au respins propunerea procurorilor, de arestare preventivă.

Celebrul urolog Mihai Lucan, cu peste 40 de ani de carieră, decorat de președintele Traian Băsescu cu Ordinul "Steaua României" în grad de Mare Ofițer și fost consilier al premierului Emil Boc, s-a văzut încătușat pentru câteva ore.

După 10 ore de audieri, medicul Mihai Lucan a ieșit încătușat din sediul DIICOT. Cu doar câteva minute în urmă îi uluise pe anchetatori când îi căzuse din buzunar un plic cu 5000 de euro. Îi avusese asupra lui pe parcursul audierilor.

Apar noi detalii și despre momentul în care ginerele lui Mihai Lucan a fost prins de un polițist DIAS în timp ce încerca să scoată din casa medicului din Cluj Napoca un rucsac. Nu un rucsac oarecare, ci unul în care erau peste 60.000 de lei, 3000 de euro, 2000 de dolari, 3 carduri bancare, zeci de bijuterii și 20 de ceasuri scumpe.

Anchetatorii spun că au găsit 10.000 de euro și în rezervorul unei mașini.

Conform procurorilor DIICOT, pe tot parcursul anchetei, medicul Mihai Lucan a încercat să distrugă dovezi, să influențeze martori și chiar a transferat 600.000 de dolari în contul unui apropiat. Toate aceste fapte i-au făcut pe procurori să ceară magistraților de la Tribunalul București să îl aresteze pe medic pentru 30 de zile.

Judecătorul a decis însă că acesta să fie plasat sub control judiciar.

Emanuel Ungureanu, deputat și fost angajat al institutului: "Pacienții sunt foarte indignați de măsura controlului judiciar. Sunt foarte mulți bolnavi care au pus deja mărturie. Sentimentul lor este că nu se face dreptate".

Sub control judicar au fost plasați și Ciprian Lucan, fiul doctorului, fostul manager al institutului Dan Sampetreanu și fostul director economic - Sanda Baciu. Cu toții sunt cercetați pentru delapidarea Institutului de Urologie și Transplant Renal. Spitalul din Cluj Napoca a rămas cu datorii de peste 400.000 de euro.

Silviu Moga, director Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj: "Casa de Asigurări are un contract de prestări servicii cu Institutul, în funcție de ce faci atâția bani primești. Operațiile se făceau doar la clinica privată, aici se desfășurau doar îngrijiri pre și postoperatorii."

Încă din luna septembrie, unii medici ai institulului nu și-au primit salariile.

Victoria Raț, asistent medical: "Cum să ne descurcăm fără salarii, cu rate, cu copii, cu școli".

Acum, urologul trebuie să facă dovada provenienței fiecărui bănuț în parte. Mai ales că averea sa este impresionantă.

În ultima declarative de avere, familia Lucan avea banii împărțiți în 17 conturi: aproape 800.000 de euro, peste 2 milioane de lei și 350.000 de dolari. În plus, cei doi soți mai dețin în CLuj două case, două terenuri, două apartamente la București dar și tablouri și bijuterii în valoare totală de 35000 de euro.

La toate acestea se mai adaugă afacerea pe care o are, respectiv spitalul privat, despre care anchetatorii spun că l-a dezvoltat cu resursele institutului. Clinica pe care o deține Lucan a fost ridicată pe un teren concesionat de Primăria Cluj-Napoca în 2004.

Pentru acest teren Mihai Lucan va plăti în total 70.000 de euro și îl va putea folosi atâta timp cât construcția există, potrivit unui act adițional la contractual de asociere. Asta în condițiile în care o asemenea parcelă din apropierea centrului Clujului ajunge să coste chiar și un milion de euro.

Anual, spitalul privat îi aducea chirurgului Mihai Lucan un venit ce depășea 1 milion de lei, potrivit ultimei declarații de avere. 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO