Membri ai comisiei de licitatie din Metrorex, cercetati de DNA pentru achizitia de trenuri spaniole

metrorex

Trei membri ai comisiei de licitatie din Metrorex sunt cercetati penal de DNA in legatura cu licitatia de atribuire a acordului-cadru privind achizitia trenurilor de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon.

Potrivit unui raspuns oficial al DNA, la solicitarea MEDIAFAX, procurorii anticoruptie fac verificari cu privire la posibila savarsire a infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu si folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Ancheta DNA ii vizeaza pe Valeriu Picu, Gabriel-Constantin Sburlan si Mihai-Marian Andronescu, membri ai comisiei de licitatie din cadrul Societatii Comerciale de Transport cu Metroul Bucuresti Metrorex SA. De asemenea, procurorii il ancheteaza si pe Ovidiu Bancescu, reprezentant al Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao. El este suspectat de complicitate la abuz in serviciu, instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si dare de mita.

"In perioada octombrie 2014 – martie 2015, suspectii Picu Valeriu, Sburlan Gabriel-Constantin si Andronescu Mihai-Marian, in calitate de membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, privind procedura de achizitie publica pentru atribuirea acordului – cadru 'Achizitia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon', au contribuit la trucarea licitatiei avand ca rezultat adjudecarea acesteia de catre Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao. Firma castigatoare a subcontractat lucrarile unei societati romanesti", arata Directia Nationala Anticoruptie.

Conform sursei citate, la adjudecarea acestei licitatii de catre CAF SA Bilbao a contribuit si Ovidiu Bancescu, care l-a instigat pe Valeriu Picu sa ii furnizeze informatiile vizand ofertele si conditiile celorlalte firme participante la licitatie."Astfel, in aceeasi perioada, suspectii Picu Valeriu, Sburlan Gabriel-Constantin si Andronescu Mihai-Marian, in calitate de membri ai comisiei de licitatie, au furnizat informatii reprezentantilor CAF Bilbao, avand ca rezultat vicierea grava a procedurii si semnarea, de catre CAF Bilbao, a procesului-verbal de adjudecare a licitatiei", sustin procurorii anticoruptie.

Citește și
preturi metrou
Care vor fi noile preturi la cartele, dupa scumpirile anuntate de Metrorex. Calator: "Ne-am obisnuit cu magariile"

Totodata, in perioada 15 - 18 februarie, suspectii cei trei membri ai comisiei de licitatie din Metrorex au acceptat o calatorie in Spania, la sediul fabricii CAF din Beasain, platita de CAF SA Bilbao, aceasta fiind intermediata de catre suspectul Bancescu, iar ulterior, Picu a incasat de la reprezentantul firmei spaniole contravaloarea unor servicii de traducere, la pret supraevaluat.

CNSC a suspendat solutionarea contestatiilor depuse de Alstom Transport si Astra Vagoane Calatori la licitatia Metrorex pentru trenuri noi de metrou la magistrala Drumuul Taberei - Pantelimon, atribuita companiei spaniole CAF, pana la terminarea anchetei DNA. Totodata, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a respins, in 24 aprilie, cererea de suspendare a procedurii de atribuire, formulata de catre Metrorex.

La jumatatea lunii aprilie, CNSC a anuntat ca a primit doua contestatii la licitatia pentru achizitia de trenuri noi la metrou si ca asteapta raspunsul DNA privind eventuale nereguli anchetate in legatura cu desfasurarea procedurii organizate de Metrorex, contractul atribuit companiei CAF neputand fi semnat pana la clarificarea situatiei. Astra Vagoane Calatori, detinuta de omul de afaceri Valer Blidar, si Alstom Transport, parte a grupului francez Alstom, au contestat, la finele lunii martie, la CNSC, licitatia Metrorex.

"Autoritatea contractanta, in cazul nostru Metrorex, a solicitat suspendarea solutionarii cauzei de catre CNSC deoarece exista pe rolul DNA o plangere penala sau o cercetare sau o urmarire penala, cu privire la procedura de achizitie publica in cauza. Noi am solicitat DNA sa ne comunice daca exista sau nu inceperea urmaririi penale. Cand vom primi un raspuns, vom analiza si ne vom pronunta in consecinta. Deocamdata nu stim care va fi raspunsul", a declarat la 15 aprilie, raspunzand unor intrebari pe aceasta tema, presedintele CNSC, Lehel-Lorand Bogdan.

Termenul de solutionare a celor doua contestantii este de 20 de zile, dar procedura nu poate fi lansata in lipsa unui raspuns din partea DNA. Solicitarea catre Directia Nationala Anticoruptie a fost transmisa inainte de sarbatorile de Paste, a spus reprezentantul CNSC. Licitatia cu o valoare estimata de aproximativ 440 milioane euro, cu TVA, vizeaza achizitia a minim 43 si maxim 51 de trenuri pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, cu 258, respectiv 306 vagoane, printr-un acord-cadru cu pana la patru contracte subsecvente.

Pentru acest contract, Metrorex a primit la 15 octombrie oferte din partea Astra Vagoane Calatori (1,14 miliarde lei), Alstom Transport (322,2 milioane euro), CAF (309,3 milioane euro), CSR din China (272,3 milioane euro) si Pesa din Polonia (1,5 miliarde lei). Sumele nu includ TVA. Presa a relatat in martie ca procurorii DNA au facut perchezitii la Metrorex, fiind suspectate fapte de coruptie in cazul licitatiei pentru cumpararea trenurilor.

Metrorex anunta in decembrie 2014 ca amana pana cel tarziu in luna martie desemnarea castigatorului contractului, din cauza "complexitatii ofertelor". La 10 martie, administratorul metroului bucurestean a comunicat ca a finalizat etapa de evaluare a ofertelor, dar rezultatele finale, stabilirea castigatorilor si atribuirea contractelor de achizitie publica vor fi comunicate printr-un anunt de atribuire, publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dupa expirarea termenelor de contestare sau solutionare la CNSC.

Contractul estimat la 1,556 miliarde lei fara TVA va fi finantat dintr-un credit extern de la BEI, garantat de stat, si bani de la buget, potrivit anuntului de participare lansat la jumatatea anului trecut de Metrorex. Luand in calcul valoarea estimata, contractul ar fi cel mai mare de acest tip incheiat pana in prezent de Metrorex.


Metrorex a mai atribuit companiei spaniole Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), in anul 2011, un contract in valoare de 97 milioane euro, pentru livrarea a 16 garnituri. Acordul a fost extins la finele anului trecut cu inca opt trenuri, cu un cost de 47 milioane de euro. Cele mai multe trenuri ale Metrorex sunt produse de compania canadiana Bombardier. Parcul de metrouri al Metrorex include si mai multe trenuri vechi produse de Astra Arad. Cu francezii de la Alstom, Metrorex a incheiat in 2003 un contract cu o durata de 15 ani pentru asigurarea serviciilor de mentenanta a trenurilor.

 

 

 

Citește și...
Metrorex creste tarifele la metrou incepand de sambata. Ce se intampla cu banii care vor intra de acum in contul companiei
Metrorex creste tarifele la metrou incepand de sambata. Ce se intampla cu banii care vor intra de acum in contul companiei

Metrorex va aplica sambata cresterea anuntata a tarifelor, desi a primit peste 200 de petitii impotriva deciziei, a anuntat Ministerul Transporturilor, citat de Mediafax.

Care vor fi noile preturi la cartele, dupa scumpirile anuntate de Metrorex. Calator:
Care vor fi noile preturi la cartele, dupa scumpirile anuntate de Metrorex. Calator: "Ne-am obisnuit cu magariile"

Se scumpesc calatoriile cu metroul. Compania Metrorex a facut deja o propunere in acest sens Ministerului Transporturilor, iar decizia ar putea intra in curand in vigoare.

Recomandări
GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni sub dărâmături
GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni sub dărâmături

Turcia a fost lovită, luni, de două cutremure majore cu magnitudine de 7,8 și 7,7. 

Meteorologul CNN Chad Myers vorbește despre „epi-linie” în loc de epicentru. Replicile în Turcia ar putea dura luni
Meteorologul CNN Chad Myers vorbește despre „epi-linie” în loc de epicentru. Replicile în Turcia ar putea dura luni

Cutremurul din Turcia a fost neobișnuit, pentru că a fost urmat de peste 100 de replici și de un al doilea seism, aproape la fel de mare.

De ce blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure. Clădirile pot fi consolidate și fără a le transforma în șantier
De ce blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure. Clădirile pot fi consolidate și fără a le transforma în șantier

Specialiștii români în construcții recunosc că pe șantierele noastre nu avem încă acele coduri și standarde care să ne protejeze de cutremure cu magnitudine mare. Ne lipsesc și controalele, care în Japonia, de pildă, sunt extrem de riguroase.