Gabriel Diaconu: ”De fapt, România are astăzi mii de persoane care sunt infectate deja”

Ultima actualizare: 23-03-2020 17:58

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu este de părere că în România sunt la ora actuală mult mai mulți oameni infectați cu coronavirus decât se cunoaște în mod oficial, din cauza numărului relativ mic de teste care s-au efectuat până acum.

Într-un interviu acordat Știrile Pro TV, Diaconu spune că ordonanța militară anunțată recent de autorități - prin care sunt ”recomandate” măsuri privind circulaţia persoanelor în afara locuinţei - au fost comunicate populației ”un pic stângaci”.

Abia la final am aflat că recomandările grupului de lucru ar trebui să fie luate de români ca și cum sunt obligatorii. Din punctul meu de vedere, la acest moment, fiecare dintre noi are o alegere personală de făcut, o alegere familială de făcut și o alegere cetățenească, să zicem, de făcut. Tot ce vedem în lumea largă este rezultatul greșelilor oamenilor de rând, cuplat cu neputința oamenilor de a oprin un fenomen, până la urmă natural. Dacă la acest moment România nu se oprește, noi - că e azi, că e mâine, că e peste o lună - vom fi și noi una din acele țări.” - spune medicul psihiatru.

Românii care au ieșit la grătar în pădure ”au dat o palmă” medicilor care se luptă cu coronavirusul

 

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu mai spune că românii care au ieșit sâmbătă la iarbă verde în pădure, pentru că a fost cald afară, au dat dovadă de iresponsabilitate și și-au bătut joc de munca medicilor care își riscă viețile încercând să-i vindepe pe cei care sunt infectați cu covid-19.

”Ieri am avut câteva zeci de medici care au fost testați pozitiv pentru covid-19. Acei medici sunt - ca și mine, ca și voi - oameni care au familii, oameni care au părinți, oameni care au copii, dar care sunt la un risc foarte ridicat de a contacta boala pentru că zi de zi în spital dau piept cu bolnavi. Asta înseamnă că ieri România a dat o palmă medicilor. Acest comportament nu doar că este inacceptabil, dar pune la risc armata de medici care se pregătește să primească persoane care vor avea semne de pneumonie, unele dintre care se vor deterior și care vor muri. Nu ne putem juca într-un mod iresponsabil cuviața celor aproape de noi, dar mi se pare bizar să ne batem joc inclusiv de medicii care, acum, zi de zi, în spitale care se aglomerează treptat, trebuie să facă față pandemiei” - a mai spus medicul psihiatru.

România are astăzi mii de persoane care sunt infectate deja cu coronavirusul și numărul lor va crește”

 

De altfel, Gabriel Diaconu mai subliniază faptul că, de fapt, în România sunt la această oră mult mai multe persoane infectate cu coronavirus, care nu au fost, însă, depistate, deoarece au fost realizate puține testări.

”Hai să clarificăm pentru totdeauna unde este România, de fapt. Rata de detecție a bolii, folosind teste, în România până săptămâna aceasta a fost mică, pentru că aveam puține teste. Chinezii au stabilit că prin testare poți să nimerești până la 14 - 15 % din cei care de fapt sunt bolnavi. Dacă folosești acest calcul matematic foarte simplu, de fapt, România are astăzi mii de persoane care sunt infectate deja cu coronavirusul și numărul lor va crește exponențial în următoarele zile. 8 din 10 oameni nu au simptome. Drept urmare, ei pot să meargă la parc, poate că s-au dus la masă la părinți, ei poate că s-au dus la magazin să-și cumpere apă, ei poate că s-au dus la benzinărie să-și alimenteze mașina. Sunt purtători și transmițători ai acestui virus.

Drept urmare, dintre ei, statul, folosind o capacitate de testare de 8-10.000 de teste pe zi poate că identifică un 15 %. Ce vedem la țările care au controlat cu succes pandemia este că au recurs la testare în masă. Germania face asta, Coreea de Sud face asta, Taiwan, Hong-Kong fac asta. România vrea să îmbrățișeze acest set de bune practici, dar la ora adevărului, toți fabricanții, toți vendorii, toți oamenii care comercializează teste sunt asaltați de pe îndelungul planetei, sunt 100 și ceva de țări care se confruntă cu coronavirusul, nu doar România.

Carevasăzică, noi am reușit să secuzirăm câteva sute de mii de teste, ceea ce ne asigură un minim de confort la nivel național. Dacă noi nu acționăm judicios, dacă nu vorm direcționa teste în primul rând pentru medici și către simptomatici, vom irosi toate aceste teste și carevasăzică le vom fi folosit degeaba.” - a mai declarat Diaconu pentru Știrile Pro TV

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!