Medicii au folosit dezinfectant de mâini pe corpul pacientei arse la Spitalul Floreasca

29-12-2019 12:36

Apar noi detalii după incidentul dramatic de la spitalul Floreasca din Capitală. Medicii au folosit dezinfectant de mâini pe corpul pacientei care a fost arsă în sala de operație, chiar înaintea unei proceduri chirurgicale.

Pacienta în vârsta de 66 de ani, care suferă de cancer, ar fi fost alergică la betadină, aşa că a fost dezinfectată cu dezinfectant de mâini și nu s-ar fi respectat timpul necesar până la folosirea bisturiului electric. Când acesta a fost pus în funcţiune, femeia a luat foc, la fel şi masa pe care se afla, care era îmbibată cu substanța dezinfectantă.

Femeia este acum în stare gravă, cu arsuri pe mai bine de 40% din suprafaţa corpului.

Ministerul Sănătăţii a declanşat o anchetă pentru că incidentul, care a avut loc săptămâna trecută, nu a fost raportat imediat. În acelaşi timp s-a autosesizat şi serviciul de investigaţii criminale al poliţiei Capitalei.

Pacienta, vizitată de oficiali

 

O echipă condusă de conf. dr. Horatiu Moldovan, secretar de stat in MS a mers duminică dimineață la Spitalul Clinic de Urgență București pentru a verifica starea de sănătate a pacientei arse pe masa de operație, cât și calitatea îngrijirilor medicale acordate. De asemenea, sunt studiate unele documente ale Foii de Observație Clinice Generale.

Toate concluziile acestei anchete vor fi făcute publice după terminarea cercetărilor.

”Am luat această decizie de a comunica datele la sfârșitul anchetei, tocmai pentru a se evita speculațiile. Este un caz cu multe implicații și, din respect față de pacientă si familia sa este corect să tragem concluziile când avem toate dovezile și declarațiile clare ale celor implicați. Vă asigur că nu vom temporiza mersul anchetei”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Medicul chirurg Mircea Beuran spune că nu a participat la operație

 

Medicul chirurg Mircea Beuran a declarat, sâmbătă seara, că el nu a făcut parte din echipa care a operat-o pe pacienta care a luat foc pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca, iar acest lucru poate fi dovedit cu camerele video de la intrarea în spital, din blocul operator şi cu protocoalele de terapie intensivă care notează toţi timpii operaţiei.

“M-a sunat, fiind duminică dimineaţă, unul dintre colaboratorii mei că situaţia cu această bolnavă este aşa cum v-am prezentat-o, iar eu i-am spus să intre urgent în sală că vin şi eu - eu locuind în afara Bucureştiului. El, fiind medic primar, şi-a făcut o echipă, a intrat. Eu am plecat către spital. Eram în maşină, la vreo 5-6 minute de spital, când m-a sunat că au luat foc câmpurile operatorii ce acopereau această pacientă. Nu am fost în echipa operatorie de la bun început. Acest lucru se poate dovedi cu ajutorul camerelor video de la intrarea în spital, din blocul operator, coroborate cu protocoalele de terapie intensivă, pentru că se notează toţi timpii de la anestezie”, a declarat chirurgul Beuran, pentru Ştirile TVR.


VIDEO PROTVPLUS.RO