Mână de ajutor oferită de Guvern micilor fermieri: "Nu poți să vii la fața locului să cumperi pe loc ceva"
De la fermă, carnea, laptele și legumele ar putea ajunge direct în farfuria consumatorilor.
Guvernul vrea să elimine intermediarii și birocrația, astfel încât să le permită micilor fermieri să-și vândă produsele direct pe Internet, fără să mai fie obligați să obțină autorizații. Este un model european de afaceri, blocat acum în țara noastră de procedurile greoaie. Din această cauză, unii au renunțat să-și mai vândă recolta online.
Până acum câteva luni, familia Tritean din Ceanu Mare, județul Cluj, își vindea legumele pe o platformă online, care s-a desființat. Protecția Consumatorilor le-a cerut oamenilor să obțină autorizație de piață, chiar dacă își vindeau marfa pe Internet și doar livrarea o fac fizic. Așa că au renunțat la afacerea online.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Mihaela Tritean, producător local: ”Ne puneam produsele, cu prețurile aferente, și clienții ne făceau comenzile online, pe platformă. Pregăteam comenzile acasă și le distribuiam în diferite locații, organizate”.
Ca ei sunt mulți. Organizați în grupuri pe rețelele de socializare, fiecare producător își prezintă produsele, iar clienții le cer direct ce și cât vor. Ca să-i încurajeze pe cât mai mulți, Șerban Dinu, care are, alături de soția sa, o fermă de păsări, a decis să pună la punct o astfel de platformă.
Șerban Dinu, cofondator platforma producători: ”Odată pe săptămână ne întâlnim într-o locație prestabilită, de regulă în parcarea unui centru comercial, și timp de o oră are loc strict predarea-primirea produselor comandate în avans pe Facebook. Deci nu poți să vii la fața locului să cumperi pe loc ceva, ne împiedică interpretarea eronată a anumitor autorități. Nu poate fi vorba despre o piață”.
Situația s-ar putea schimba în curând. Într-un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică, Ministerul Economiei vrea să elimine birocrația care îi implică pe inspectorii ANPC.
Claudiu Năsui, ministrul Economiei: "Faptul că dispare intermediarul, netrebuind să livreze direct la domiciliul clientului înseamnă că nu mai trebuie să mai facă foarte multe drumuri fie cu mașina, fie cu livrator. Pentru consumator, poate să cumpere produse făcute la fermă direct de acolo, la un preț mai mic".
Modelul este preluat de la mai multe țări din Uniunea Europeană, unde micii producători sunt încurajați să-și vândă fructele și legumele direct consumatorilor, printr-o strategie numită ”de la fermă la furculiță”.
Același proiect de act normativ elimină și obligativitatea ca vânzătorii să aibă diplomă de calificare. Totodată, pentru lichidări de stoc sau soldari, comercianții nu vor mai fi obligați să ceară autorizație de la primărie și nici să nu facă mai mult de două runde de reduceri pe an.