Indemnizația pentru bunicii care au grijă de nepoți. Ce spune proiectul de lege

Ultima actualizare: 16-12-2019 12:02
îndemnizație pentru bunici
iStock

Bunicii ce au grijă de nepoții lor ar putea primi, începând cu anul 2020, o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora, potrivit unui proiect legislativ ce va ajunge curând la votul senatorilor, cu propunere de adoptare.

 

Indemnizația pentru bunici

 

Proiectul legislativ care prevede această măsură ar putea primi, până la sfârșitul anului, votul favorabil al senatorilor, având propunere de adoptare.

Concret, dacă proiectul va ajunge să se aplice, oricare dintre bunicii care au grijă de nepoții naturali sau adoptați vor putea primi o indemnizație de creștere în valoare de 650 de lei, potrivit AvocatNet.

Acest lucru se aplică numai dacă părinții care se află în concediul de creștere renunță mai repede la el și revin la muncă.

Valoarea indemnizației

 

Părinții aflați în concediul pentru creșterea copilului, care vor să se întoarcă mai repede la serviciu, pot cere, după cum stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, acordarea unui stimulent de inserție.

Astfel, dacă părinții vor renunța la concediul pentru creșterea copilului, bunicii vor primi indemnizația de 650 de lei.

Mai multe detalii referitoare la proiectul legislativ sunt disponibile AICI.

Pentru a putea solicita indemnizația pentru creșterea nepoților, bunicii vor trebui să locuiască în România împreună cu nepoții pentru care o cer, să se ocupe efectiv de creșterea și îngrijirea acestora și să aibă acordul părinților celor mici.

Depunerea cererilor

 

Cererile pentru indemnizația destinată creșterii nepoților se vor putea depune la primăria din orașul de domiciliu și vor fi însoțite, pe lângă actul de identitate al solicitantului și certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul, de acte doveditoare ale calității de bunic al copilului respectiv și de acordul scris al părinților.

Dreptul la indemnizația pentru creșterea nepoților va înceta atunci când beneficiarul este condamnat la închisoare, a decedat, nu mai îndeplinește condițiile inițiale sau atunci când, timp de trei luni consecutive, nu ridică mandatele poștale.

Propunerea legislativă nu se aplică momentan, pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO