Laura Codruta Kovesi, despre acuzatiile lui Sebastian Ghita: "Nu comentez declaratiile unui inculpat fugar"

Ultima actualizare: 12-01-2017 06:57

Laura Codruta Kovesi a fost luni la MInisterul Justitiei, pentru o discutie cu noul sef  al institutiei, Florin Iordache. Potrivit surselor judiciare, cei doi au discutat inclusiv despre disparitia lui Sebastian Ghita.

La Ministerul Justitiei au fost si Daniel Horodniceanu, seful DIICOT, dar si procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar.

La iesire din minister, Laura Codruta Kovesi a facut cateva declaratii:

- Haideti sa lasam lucrurile ridicole gen cucuvele mov si alte culori si sefi de la CIA si sa trecem la declaratii serioase. In primul rand, nu comentez declaratiile unui inculpat fugar. Un inculpat fugar care are mai multe dosare, o parte dintre ele sunt in instrumentare la DNA, o parte dintre ele sunt deja trimise in judecata. Un inculpat fugar fata de care am facut inca din cursul anului trecut, sper sa va reamintiti, inca din aprilie cand de la tribuna Parlamentului a acuzat DNA si a facut atacuri la adresa sistemului judiciar prin afirmatii denigratoare si tendentioase. Ca atare, nu comentez declaratiile unui inculpat fugar si nu doresc sa intru intr-un dialog cu acesta.

Referitor la atacurile din ultima perioada cu privire la sistemul de justitie, ea a subliniat ca sunt facute de inculpati din dosarele DNA sau de persoane care ii sustin.

- V-as ruga sa observati ca sunt atacuri facute de inculpati care sunt cercetati in dosarele DNA, de inculpati care sunt trimisi in judecata sau condamnati de DNA sau de persoane care ii sustin. Aceste atacuri sunt facute datorita faptului ca DNA si-a permis sa deranjeze inculpatii. Am observat in ultima perioada ca, desi am facut mai multe demersuri institutionale, aceste atacuri au continuat.

Sefii DNA si DIICOT, Laura Codruta Kovesi si Daniel Horodniceanu, au venit luni la Ministerul Justitiei pentru a discuta cu ministrul Florin Iordache.

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a fost intrebata de jurnalisti, la intrarea in sediul Ministerului Justitiei, cum comenteaza acuzatiile pe care i le aduce Sebastian Ghita, ea spunand ca nu vrea sa faca acum nicio declaratie, pentru ca nu vrea sa intarzie la intalnirea de lucru cu ministrul Florin Iordache, dar va raspunde cand pleaca de la MJ.

Cu putin timp inaintea procurorului-sef al DNA a ajuns la Ministerul Justitiei si procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organziata si Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, care a spus ca nu stie deocamdata pe ce subiecte va discuta cu ministrul Justitiei, pentru ca nu a avut o agenda precizata.

"O sa vedem despre ce este vorba in discutiile avute cu domnul ministru. Nu am avut o agenda de discutii precizata si ceea ce doreste sa discute ministrul cu sefii de parchete (…) Solicitarile noastre sunt de dezvoltare institutionala in masura in care vom continua ceea ce am inceput anul trecut. Atata timp cat doar jumatate din ceea ce ne-am dorit s-a impus prin legea de modificare, urmeaza pe pasi firesti ca DIICOT sA se dezvolte institutional in continuare", a spus Horodniceanu, la intrarea in sediul MJ.

Intrebat daca la intalnirea cu ministrul Justitiei crede ca se va discuta si despre o lege a amnistiei si gratierii, Horodniceanu a spus ca nu stie pe ce coordonate va fi discutia: "O sa trebuiasca sa vedem exact daca se pune problema in asa mod. Deocamdata tot ce stim, stim din presa”.

La Ministertul Justitiei a venit, in jurul orei 12.00, si procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, care a declarat ca intalnirea de lucru cu ministrul Florin Iordache va fi despre resursele Ministerului Public, buget si chestiuni de logistica. Si procurorul general adjunct al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Bogdan Licu, participa la intalnirea de la Ministerul Justitiei, el declarand ca spera ca bugetul pentru 2017 sa indeplineasca cerintele Ministerului Public.

"Nu avem in acest moment o suma estimativa, vom discuta cu Ministerul Finantelor. Prioritatea noastra in acest an este finalizarea lucrarilor de constructie la diferite sedii ale parchetului din teritoriu si daca am putea un sediu secundar pentru DIICOT. Actualul sediu este insuficient, pentru ca s-a adoptat o ordonanta de urgenta, a crescut numarul de personal si s-a infiintat serviciul tehnic", a spus Licu.

Ministrul Justitiei i-a invitat luni la discutii pe procurorul general Augustin Lazar, pe sefii DNA si DIICOT, Codruta Kovesi si Daniel Horodniceanu, pe seful Registrului Comertului, pe seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor si pe directorii spitalelor penitenciar.

Ministrul Justitiei declara, vineri, ca nu crede ca ar fi necesara revocarea din functie a procurorului-sef al DNA, Codruta Kovesi, dupa inregistrarile lui Sebastian Ghita, precizand ca este o ancheta in derulare la Parchetul instantei supreme, care va face cercetari in cazul acestor inregistrari.

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat, vineri, ca inregistrarile prezentate de postul de televiziune al fostul deputat Sebastian Ghita sunt prezentate intr-o maniera “destul de tendentioase”, intr-o anumita forma, sugerand procurorilor ceea ce ar trebui sa faca. Lazar a precizat ca urmeaza sa fie audiate mai multe persoane in dosarul deschis in urma autosesizarii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO