"ISIS 2.0" a devenit o realitate. Analiza unui expert în terorism, după cele mai recente atentate

Dată publicare: 28-02-2021 15:53
Dată actualizare: 28-02-2021 17:48


jihadişti ISIS

ISIS s-a regrupat după uciderea liderului grupării teroriste, transformându-se în ISIS 2.0, crede un expert în securitate. Teroriștii au reușit să strângă noi adepți și au comis recent noi atentate, împrăștiind frică.

 

Jihadiștii s-au ascuns în peșteri și au pus la punct adevărate tabere de antrenament, începând să-și reafirme puterea în Siria și Irak, potrivit spuselor reprezentanților ONU, se arată într-o analiză a cotidianului Daily Star.

De la avertismentele ONU de anul trecut, teroriștii au lovit din nou cu putere în populația civilă.

În ianuarie, ISIS și-a asumat responsabilitatea unui dublu atentat sinucigaș în Bagdad, capitala irakiană, în care au murit cel puțin 32 de persoane.

În noiembrie anul trecut, extremiștii islamiști au decapitat mai mult de 50 de persoane în Mozambic, transformând un teren de fotbal într-un „teren de execuție”. S-a dovedit apoi că aceștia aveau legături cu organizația teroristă ISIS.

Expertul antitero Olivier Guitta, directorul general al firmei de consultanță în securitate GlobalStrat, consideră că „ISIS 2.0” a devenit acum „o realitate”.

„Au trecut mai bine de doi ani de când ISIS s-a regrupat în Irak acționând clandestin și pregătindu-se pentru următoarea fază. ISIS controlase o mulțime de sate din țară, făcea raiduri noaptea și insufla frică în inima locuitorilor. Coaliția a făcut o greșeală uriașă lăsând jihadiștii ISIS să plece nevătămați și înarmați din Raqqa” [capitala siriană, n.r.] a declarat Olivier Guitta, pentru sursa citată.

În 2017, în urma unui acord între forțele kurde și arabe susținute de SUA în Siria, mii de luptători ISIS au plecat din Raqqa și mutându-se în zone nelocuite și greu accesibile.

SUA au urmărit atent convoiul camioanelor dar i-au lăsat să plece, nota BBC .

După diverse estimări, ISIS are acum 7.000-10.000 de luptători bine pregătiți.

Fostul lider, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis într-o explozie în 2019, iar noul comandant al jihadiștilor, Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi, a ajuns mai temut decât Baghdadi.

„Amenințarea ISIS este foarte, foarte reală, iar NATO ar trebui să suplimenteze rapid cei 500 de soldați spre 4.000, pentru a rezista”, consideră expertul în securitate.

Însă, „ISIS a devenit un model, iar celulele din întreaga lume decid propriile lor atacuri, iar asta e cu atât mai grav. ISIS nu a încetat să-și încurajeze adepții din vest să atace „ necredincioșii ”și am asistat la un număr constant de atentate în toată Europa, în special în ultimele 18 luni” a mai atras atenția Guitta.

Sursa: Daily Star


VIDEO PROTVPLUS.RO