Inca doi ani de misiuni pentru militarii romani in Afganistan. Ponta i-a vizitat pe soldati

22-05-2012 21:18


Vom ramane in Afganistan, pentru ca a fi membru NATO implica si obligatii, nu numai drepturi. Asta inseamna inca doi ani de misiuni pentru militarii romani in cea mai periculoasa zona a globului.

In premiera, seful guvernului si-a luat tinuta de front si s-a dus sa stea de vorba cu trupele noastre, raspandite in bazele din sudul Afganistanului.

De la 18 grade in Bucuresti, dupa 4.000 de kilometri de zbor si o escala de alimentare in Azerbaijan, avionul Spartan al Ministerului Apararii aterizeaza la Kandahar. Sunt 36 de grade si praf peste tot, asta la o altitudine de peste 1800 de metri.

Este pentru prima data cand Victor Ponta ia pulsul frontului direct de la fata locului.

"De zece ani, Romania mentine in Afganistan mai bine de 1.600 de militari ca forte de mentinere a pacii. Si vom ramane pana la sfarsitul misiunii NATO", a declarat premierul Ponta.

In zece ani de misiuni in aceasta tara, Romania a pierdut 20 de militari, iar alte cateva zeci de romani in uniforma au fost grav raniti de gloantele talibanilor sau de bombele improvizate, cosmarul celor 130.000 de militari din coalitia ISAF.

De zece ani, pentru militarii romani din Afghanistan, fiecare zi este o lupta pe viata si pe moarte pentru supravietuire. Frontul nu iarta, iar militarii nostri vor mai sta aici cel putin pana in 2014, pentru ca asa ne-am angajat in fata NATO.

Celor 1600 de militar li se mai adauga zeci de jandarmi care pregatesc trupele afgane si, in plus, Romania ar putea plati si 500.000 de dolari pentru antrenarea armatei nationale de aici.

VIDEO PROTVPLUS.RO