Romania, printre tarile din care Ikea a retras de la vanzare tartele cu migdale

Dată publicare: 05-03-2013 17:15
Dată actualizare: 08-03-2013 01:04


Romania se numara printre cele 23 de tari din care compania Ikea a retras, marti, tartele sale cu migdale, dupa ce autoritatile chineze au descoperit niveluri ridicate de bacterii coliforme in produsele vandute pe teritoriul lor, relateaza The Sun.

Ikea insista ca nu exista "niciun fel de risc pentru sanatate", dar a retras, ca masura de preacutie, aceste produse din 23 de tari.

Compania a declarat pentru AFP ca a adoptat aceasta decizie dupa ce vamesii chinezi au distrus aproximativ 1.800 de prajituri cunoscute sub numele de "chokladkrokant" ("crochete de ciocolata", o tarta cu migdale si ciocolata, crema de unt si caramel) interceptate in portul Shanghai, in noiembrie.

Potrivit cotidianului de limba engleza Shanghai Daily, teste au permis sa se stabileasca faptul ca acestea contineau "un nivel excesiv de bacterii coliforme".

Bacteriile coliforme se gasesc in general in fecale, sol si apa.

Aceste bacterii, in mod normal putin periculoase pentru consumatori, reprezinta, in general, "un indiciu al unei contaminari fecale, chiar daca nu intotdeauna", a explicat pentru AFP Mats Lindblad, un microbiolog din cadrul Autoritatii suedeze pentru securitate alimentara.

Tartele retrase au fost fabricate de un furnizor suedez, Almondy.

O purtatoare de cuvant a Ikea, Ylva Magnusson, a subliniat ca nivelul concentratiei bacteriilor nu reprezenta niciun pericol grav la adresa sanatatii publice.

"Exista indicii potrivit carora nivelurile de bacterii descoperite sunt scazute, dar va fi necesar, evident, sa aflam cifra exacta si ceea ce s-a intamplat", a declarat ea.

Cele 23 de tari sunt: Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, China, Cehia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Suedia, Taiwan, Ungaria si Emiratele Arabe Unite.

La sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie, Ikea a retras de la vanzare, in 25 de tari, chiftele de carne, dupa ce s-a descoperit ca acestea contineau carne de cal.

Alimentatia a reprezentat in exercitiul bugetar 2011-2012 (incheiat la sfarsitul lui august) 4,7% din cifra de afaceri a Ikea, cu vanzari in valoare de 1,3 miliarde de euro.

REACTIA IKEA ROMANIA:

"Toate produsele noastre, inclusiv loturile de prajituri Almond testate in China, au fost verificate pentru bacterii care pot provoca probleme de sanatate. Testele realizate impreuna cu furnizorul nostru nu au relevat pana acum nicio problema. Totusi, vanzarile loturilor respective au fost oprite preventiv in 23 de tari, inclusiv Romania, pentru verificari suplimentare" , a declarat Mihaela Muresan, Marketing Manager IKEA Romania. 

Tags: ikea, prajituri,


VIDEO PROTVPLUS.RO