Gheorghiţă: Vaccinarea în perioada de incubaţie nu influenţează evoluţia COVID-19

Dată publicare: 23-03-2021 17:14
Dată actualizare: 23-03-2021 17:17


Producătorul american Merck renunță la producerea a două vaccinuri anti-COVID. De ce a luat această decizie

Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că vaccinarea împotriva Covid-19 a persoanelor asimptomatice sau care sunt în perioada de incubaţie a virusului nu influenţează evoluţia naturală a bolii.

Precizarea a fost făcută în contextul în care prefectul de Prahova, Cristian Ionescu, a cerut, marţi, Direcţiei de Sănătate Publică şi Colegiului Medicilor demararea unor anchete în regim de urgenţă după apariţia în spaţiul public a informaţiei potrivit căreia două persoane, soţ şi soţie, din comuna prahoveană Filipeştii de Pădure, au decedat din cauza COVID-19 după ce anterior au fost imunizate cu serul de la Pfizer.

"S-a mai discutat despre vaccinarea la persoanele care sunt fie în perioada de incubaţie, fie cu infecţia asimptomatică SARS-CoV-2, în niciun caz nu creşte riscul de evoluţie nefavorabilă, vaccinarea nu influenţează cursul evoluţiei naturale a bolii", a spus Gheorghiţă.

Din datele apărute în spaţiul public reiese că cei doi soţi ar fi fost deja infectaţi cu noul coronavirus la momentul imunizării.

"Datele preliminare pe care le am, şi am şi vorbit şi pentru această situaţie cu doamna director de la DSP Prahova, urmează să facă o evaluare, însă datele preliminare arată că într-adevăr cele două persoane, din păcate, au fost diagnosticate cu COVID-19, cu o formă severă care a evoluat nefavorabil", a mai spus Gheorghiţă.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO