Supărată pe reacțiile șoferilor, Firea vine cu o nouă idee privind vinieta Oxigen

Ultima actualizare: 03-02-2020 19:28
Gabriela Firea sustine o conferinta de presa
Inquam Photos / George Calin

Bucureștenii ar putea fi chemați la referendum și întrebați dacă sunt de acord să fie introdusă vinieta pentru accesul în oraș sau să fie interzise mașinile poluante, în centrul capitalei.

Primarul general a făcut această propunere abia luni, la o lună de când decizia a intrat în vigoare. Mai are la dispoziție o lună să o realizeze, de vreme ce amenzile pentru neplata taxei se vor aplica de la 1 martie. 

Gabriela Firea, primarul Capitalei: „Cei mai mulți bucureșteni își doresc ca din traficul nostru să dispară autoturismele intens poluante, dar eu îmi iau doar partea negativă, mitinguri, jigniri. Nu știu, doriți, organizăm un referendum”.

Supărată pe reacțiile unor șoferi, dar și pe protestele care se anunță în București împotriva vinietei, primarul Gabriela Firea a răbufnit în timpul unei vizite pe un șantier. Susține că ideea unui referendum i-a venit pe loc.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: „Păi, mi-a venit acum, încercând să înțeleg cum este mai bine să procedăm. Trei ani m-ați acuzat că nu luăm măsuri cu aceste rable. Când am luat măsură, mitinguri, petiții, jigniri”.

Gabriela Firea susține că anul trecut a făcut un sondaj care arată că 80% dintre bucureșteni ar fi de acord cu introducerea restricțiilor și taxelor de acces în București pentru mașinile poluante.

Pentru referendum promite să se consulte cu experții de la Primăria Capitalei. Dar ca să organizeze o consultare populară oficială trebuie să o supună votului în Consiliul General.

Dacă vinieta supraviețuiește posibilului referendum, pregătiți-vă să o plătiți de la 1 martie. Mașinile non-Euro, Euro 1, Euro 2, plătesc pentru a circula în Capitală și vor fi interzise în centru. Euro 3 are acces în tot orașul, dar plătește taxa. Nu au restricțîi și taxe de la Euro 4 până la Euro 6 și, desigur, autoturismele hibrid, electrice.

Anul viitor, lucrurile se schimbă: pentru a circula în București, vor plăti taxa și mașinile Euro 4. Restul mașinilor nu au restricții.

În 2022, zona de interzicere pentru mașinile de la non-Euro până la Euro 2 se extinde în toată Capitala.

Din 2024 au interzis în tot București și mașinile Euro 3.

Taxa se plătește pe o zi sau pe lună. Pentru un an întreg este de la 500 la 1.900 de lei, iar amenda poate ajunge la 2.000 de lei.

Atenție, restricțiile de circulație și taxele sunt aplicate de luni până vineri, între orele 07:00 și 22:00. În afara acestui program, circulați fără probleme.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO