Firea anunță "un cutremur politic", după atacul lui Cîțu. Câți bani s-au cheltuit pe salarii în PMB

Florin Cîțu / Gabriela Firea
Agerpres

Primarul Gabriela Firea amenință cu "un cutremur politic", în replică la acuzațiile pe care i le-a adus ministrul de Finanțe, Florin Cîţu, legate de modul cum a fost cheltuit bugetul Primăriei Capitalei.

Firea îi răspunde lui Câțu, după ce acesta a lansat sâmbătă, pe Facebook, un atac dur la adresa primarului Capitalei, acuzând-o că este incompetentă şi iresponsabilă şi că a folosit bugetul Primăriei în scop electoral, utilizând bugetele alimentate cu bani publici în interes personal şi de partid, după modelul Dragnea, Valcov, Teodorovici.

Acuzațiile ministrului Florin Câțu

 

”Bugetul PMB folosit de primarul general în scop electoral! Astăzi este un moment bun să aflaţi cum au fost cheltuiţi banii dumneavoastră de Gabriela Firea. PMB a avut un buget anual în medie de 5.8 miliarde lei în perioada 2017-2019 versus 3.9 miliarde lei în 2016. Problema este ce s-a întâmplat cu banii. S-a dus această diferenţă în investiţii? Evident că NU”, scrie Cîţu pe Facebook.

Ministrul susține că arată cum se căpuşează un buget în interes personal de către un primar general ”incompetent şi iresponsabil”, scrie News.ro.

Citește și
trafic bucuresti
Poluarea din București, la nivel record. Firea: "Dacă se sufocă, e mai bine la Iaşi"

Cheltuielile de personal au crescut de la 581.7 milioane lei în 2016 la 1.5 miliarde lei în 2019!!! Salariul mediu NET s-a triplat şi este aproape dublu faţă de salariul mediu net din sectorul privat, susţine ministrul de Finanţe, argumentând că ”în perioada 2017-2019 PMB a cheltuit DOAR pe salarii 3.6 miliarde lei - creşteri salariale plus număr mult mai mare de angajaţi”.

”Celebrele companii înfiinţate ilegal de primarul general şi PSD plătesc DOAR salarii şi atât- cheltuielile de personal reprezintă între 80% şi 90% din totalul cheltuielilor. Dacă vă întrebaţi cum apar sinecurile în economie, aveţi aici răspunsul. Este clar că doar evoluţia cheltuielilor de personal arată că primarul general a folosit banii primăriei în scop electoral”, scrie Florin Cîţu.

Replica Gabrielei Firea

În replică, primarul Capitalei îl numește pe Câțu ”primul speculant pe curs al ţării” și amenință cu ”un cutremur politic” într-o viitoare conferință de presă.

”Nu mai petreceţi, mâncaţi, beţi şi staţi prin curent şi praf, în birourile ministeriale! Mă sună presa de dimineaţă, să-mi ceară reacţie cu privire la ce a zis vremelnicul şef peste Finanţele ţării despre mine şi Primăria Capitalei. Da, mă autodenunţ : am folosit bugetul Capitalei pentru oameni-ceea ce dumnealui numeşte în “scop electoral”. Da, recunosc : am alocat resurse cu nemiluita pentru spitale, cumpărarea de noi autobuze, ambulanţe, lărgirea de artere, modernizarea ţevilor de termoficare, consolidarea clădirilor cu bulină, sprijin financiar pentru persoane cu dizabilităţi, femei însărcinate, nou născuţi, familii monoparentale, tratamente FIV-proiecte în premieră -, recuperarea parcurilor, a spaţiilor verzi, plus subvenţiile la transport şi energie termică etc.

Şi da, am tăiat robinetul firmelor căpuşă abonate ani de-a rândul la bugetul Capitalei-cele mai multe ale unor membri sau/şi simpatizanţi/ sponsori ai PDL-PNL. De asta ţipă toţi acum, în campanie! Vor din nou unul de-al lor la Primărie, să facă ce ştiu ei mai bine! Mult pentru afacerile lor, puţin pentru cetăţeni!”, susţine Firea.

”Companiile municipale care sunt şi rămân ale cetăţenilor nu sunt bune, pentru că fac treabă de calitate şi economii la buget! Să vină din nou căpuşele lor, să se mufeze la banii bucureştenilor!”, adaugă ea.

Firea anunţă că va organiza o conferinţă de presă şi va răspunde punctual ”aberaţiilor transmise de ministrul de finanţe-primul speculant pe curs al ţării!”

”Inclusiv cât avem cu toţii de plătit, de pe urma împrumuturilor şi a deciziilor controversate privind retrocedări în parcuri ale unor primari de dreapta. Aşa de buni pentru bucureşteni, încât au lăsat în urma lor zero proiecte realizate dar sute de milioane de euro datorate”, adaugă ea.

Ei îl invită şi pe ministrul Finanţelor la conferinţă ”să spună în faţa bucureştenilor de ce a tăiat de la 55 la 50% cota pentru anul acesta, alocată Primăriei Generale iniţial, ştiind din start că banii vot fi insuficienţi pentru nevoile Capitalei, în condiţiile în care Bucureştiul contribuie cu 25% la PIB-ul României iar PMB primeşte un infim procent de 0,6, fiind singura primărie din ţara care nu este lăsată să colecteze impozite locale.

”Va urma! Va fi cutremur politic!”, avertizează Firea.

Citește și...
Capitala riscă să piardă lupta cu gunoiul. Planul Gabrielei Firea
Capitala riscă să piardă lupta cu gunoiul. Planul Gabrielei Firea

Bucureștiul riscă să se umple de gunoaie în câțiva ani. Avertismentul vine chiar de la primarul Capitalei.

Poluarea din București, la nivel record. Firea:
Poluarea din București, la nivel record. Firea: "Dacă se sufocă, e mai bine la Iaşi"

Scandal toxic intre responsabilii privind reducerea poluării. Ministrul Mediul spune că Bucureştiul este cel mai poluat oraş din România, iar depăşirile de pulberi fine ne îmbolnăvesc grav, dar primăria nu ia măsuri.

Anunțul oficial făcut de Cîțu despre deficitul bugetar. Ce se va întâmpla cu taxele
Anunțul oficial făcut de Cîțu despre deficitul bugetar. Ce se va întâmpla cu taxele

Deficitul nu va depăşi în acest an 3,6% din PIB şi taxele nu vor fi majorate, indiferent de situaţie, a declarat, marţi seară, la Realitatea Plus, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.