Dăncilă, la finalul Președinției române a Consiliului UE: „Rezultate peste așteptări”


Ultimul update: Vineri 12 Iulie 2019 20:55
Data publicarii: Vineri 12 Iulie 2019 18:53
Categorie: Stiri actuale
Finalul Președinției române a Consiliului UE, marcat printr-un concert la Ateneu

Premierul Viorica Dăncilă a participat, vineri seară, la concertul de gală organizat cu prilejul încheierii mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

  VIDEO de la Ateneu: 

 La eveniment, Dăncilă a declarat că România a abordat mandatul la preşedinţia Consiliului UE, înainte de orice, ca pe o misiune în slujba cetăţenilor europeni.

„Astăzi, la aproape două săptămâni de la încheierea formală a mandatului nostru, putem spune cu mândrie că avem toate motivele să sărbătorim. Am obţinut ce ne-am propus, am dovedit eficienţă, performanţă, echilibru şi am oferit una dintre cele mai apreciate preşedinţii la nivel european. Am demonstrat că România a abordat acest mandat, înainte de orice, ca pe o misiune în slujba cetăţenilor europeni. Am construit toate acţiunile noastre în jurul conceptului de coeziune. Am lucrat în acest spirit şi am reuşit să obţinem rezultate importante, calitativ şi cantitativ, pentru cetăţenii europeni şi să menţinem unitatea în susţinerea proiectului european", a precizat Viorica Dăncilă, vineri, în discursul susţinut la Ateneul Român, în deschiderea concertului de gală al Orchestrei Române de Tineret, cu ocazia încheierii mandatului preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, conform Agerpres.

Premierul a adăugat că prin mandatul exercitat România a reuşit să consolideze dimensiunea socială a Uniunii Europene.

„Am consolidat dimensiunea socială a Uniunii Europene pentru că o Europă puternică este a cetăţenilor prosperi, cărora le sunt asigurate şi respectate drepturi egale. Am pus în centrul acţiunilor noastre coeziunea pentru că succesul UE este succesul fiecărui stat membru, al fiecărei regiuni, al fiecărei comunităţi. O Europă dezvoltată asigură tuturor oportunităţi egale şi acces neîngrădit la resurse. Am militat pentru mai multă solidaritate în comunitatea europeană pentru că într-o Europă pregătită să facă faţă cu succes schimbărilor nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Am implicat toţi partenerii în consultare şi dezbateri pentru că o Europă care oferă siguranţă este cea în care opiniile tuturor sunt respectate. Am implicat tinerii în luarea deciziilor pentru că un viitor sigur se construieşte prin responsabilizare. Am luptat pentru o Uniune Europeană a tuturor pentru că o comunitate puternică este cea care promovează unitatea în diversitate şi în care ura, discriminarea şi violenţa nu îşi au locul. Am readus în prim-plan valorile sociale fundamentale ale comunităţii europene, care unesc şi ţin aproape peste 500 de milioane de cetăţeni, pentru că o Europă puternică este cea care îşi consolidează fundaţia", a subliniat Dăncilă.

Şefa Executivului de la Bucureşti a punctat că provocările preşedinţiei rotative au fost multiple: dosare cu mize deosebit de importante, negocierea viitorului Cadru Financiar Multianual şi procesul Brexit.

„Principiul de bază, firul roşu care ne-a ghidat constant în abordare şi în modul de rezolvare a dosarelor aflate în lucru a fost coeziunea", a completat ea.

Premierul a făcut şi un scurt bilanţ al preşedinţiei române la Consiliului UE, menţionând că 90 de dosare au fost închise în primele trei luni de mandat, că au fost adoptate 84 de concluzii ale Consiliului UE şi s-a reuşit obţinerea consensului pe numeroase decizii.

„Toate realizate în aproximativ 2.500 de reuniuni. Sunt dosare emblematice pentru proiectul european şi cu rezultate şi impact direct asupra vieţii cetăţenilor europeni în domenii importante: social, energetic, economico-financiar, digital, mediu şi schimbări climatice, agricultură, valori şi libertăţi europene, combaterea dezinformării. De la cele mai simple până la cele mai complexe, acestea au implicaţii în viaţa noastră de zi cu zi şi contribuie la evoluţia societăţii europene. Vorbim despre definirea bugetului Uniunii Europene post-2020, funcţionarea Pieţei Unice Europene şi competitivitatea industriei europene, impulsionarea digitalizării industriei europene şi evoluţia inteligenţei artificiale, întărirea drepturilor sociale, consolidarea agendei de securitate internă, continuarea luptei împotriva terorismului, gestionarea provocărilor determinate de migraţie, conturarea viitorului UE", a afirmat Dăncilă.

Ea a adăugat că s-a făcut „dovada maturităţii României europene" şi au fost oferite „rezultate peste aşteptări, într-un context european complicat".

„Rezultatele obţinute deschid oportunităţi noi pentru România. Avem acum o poziţie consolidată la nivel european. Este unul dintre marile câştiguri ale României ca stat membru al UE. Guvernul a acţionat cu maximă seriozitate şi implicare deplină şi, împreună cu partenerii europeni şi cu echipele de experţi, am reuşit să dăm substanţă agendei europene şi interne. Am avut o preşedinţie de succes şi nu o spunem numai noi. Partenerii noştri europeni apreciază rezultatele noastre şi bilanţul pro-european, bogat, realizat de Guvernul României, alături de echipa de diplomaţi, experţi şi negociatori profesionişti. Românii pot fi mândri, ne-am ridicat la înălţimea provocării", a declarat premierul.

Viorica Dăncilă a mulţumit tuturor celor implicaţi în exercitarea mandatului României la Consiliul UE.

„Pentru efortul şi dedicarea dovedite în aceste luni extrem de intense vă mulţumesc tuturor: miniştrilor, echipelor din ministere şi din toate instituţiile implicate, echipei Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, membrilor Parlamentului României, colegilor din administraţia locală, voluntarilor şi tuturor celor care au fost alături de noi. Mulţumesc fiecărui membru al echipei acestei preşedinţii pentru dedicare, pricepere şi pentru energia investită în ducerea la bun sfârşit a acestui adevărat proiect de ţară, cel mai important de la aderarea noastră la Uniunea Europeană. (...) Am scris o pagină importantă a istoriei europene a României. Am reuşit acest lucru împreună, echipa europeană a României şi partenerii noştri europeni, şi am dovedit din nou că împreună suntem puternici", a mai spus Dăncilă.

La finalul lunii iunie, Viorica Dăncilă anunța că va organiza în 12 iulie la Ateneu un eveniment la care vor fi invitaţi toţi cei care au fost implicaţi în Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene şi va face un bilanţ al acestui mandat, conform Agerpres.

Dăncilă a precizat că pe perioada preşedinţiei rotative s-au închis peste 90 de dosare, faţă de alte ţări.

„Şi în trei luni, pentru că preşedinţia rotativă este de şase luni. Şi Bulgaria şi Austria au avut cele şase luni la dispoziţie, noi a trebuit să avem această muncă susţinută, să creăm consens şi să închidem cât mai multe dosare până pe 15 aprilie, deci într-un timp foarte, foarte scurt", a subliniat ea.

„Vom face un bilanţ al preşedinţiei rotative, pentru că, după cum ştiţi, am început cu un eveniment la Ateneu atunci când am deschis preşedinţia rotativă şi acum vreau să avem un eveniment în care oamenii să îi vadă pe cei care au muncit. Poate sunt oameni care nu a fost felicitaţi, nu au fost apreciaţi de noi atât cât ar fi trebuit, dar oameni care acum sunt solicitaţi pentru preşedinţia finlandeză, deci experienţa lor a făcut să fie apreciaţi mult mai mult de alţii. Pentru mine este important ca aceşti oameni să fie felicitaţi public. Poate nu le putem oferi foarte multe, dar măcar recunoaşterea muncii lor, şi acest lucru cred că este foarte important", a mai transmis Dăncilă.

Nicolae Voiculeţ cântă la „Naiul de Aur al României", un instrument unic în lume, „creat din bogăţiile Munţilor Apuseni", în cadrul concertului de la Ateneul Român care marchează încheierea mandatului ţării noastre la preşedinţia semestrială rotativă a Consiliului Uniunii Europene, notează Agerpres.

Artistul va prezenta, în cadrul evenimentului, primul instrument-manifest creat vreodată în lume, care spune povestea tristă a bogăţiilor României împrăştiate astăzi în toate colţurile lumii şi plătite cu trudă şi cu vieţile românilor din Apuseni, precizează sursa citată. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Meleşcanu:
Meleşcanu: "Ar fi fost inutil" să negociem intrarea în Schengen. "Nu e nicio problemă"
FULLSCREEN
Dăncilă, la finalul Președinției române a Consiliului UE: „Rezultate peste așteptări”
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Eclipsă parţială de Lună - 5
Eclipsă parţială de Lună, la 50 de ani de la misiunea Apollo 11. FOTO și VIDEO
În loc să evite pagubele, ar fi provocat un masacru. Zeci de cuiburi de prigorii, astupate
Vedetă pe Instagram, dată în judecată de o companie aeriană pentru o poză
Decizia în cazul preotului care ar fi convins o minoră să se filmeze în ipostaze indecente
Bărbat din Bistrița-Năsăud, electrocutat în timp ce manevra un aparat de spălat
Percheziții, după ce ProTV a semnalat existența unui grup care a înșelat zeci de primari
fetita
Un preot ar fi convins o minoră să se filmeze goală, apoi a distribuit imaginile online
Urșii intră noapte de noapte în casele mureșenilor și fac prăpăd. Mulți s-au mutat la oraș
20 de turiști s-au prăbușit cu tot cu scara pensiunii. Ce făceau în momentul incidentului
Bărbat jefuit de un prieten, în plină stradă, după ce a aflat ce avere avea în buzunar
Opt oameni au căzut de la 3 metri, după ce scara unei pensiuni din Brașov s-a rupt
Fenomene extreme în România. Imaginile neobișnuite surprinse în Miercurea Ciuc