Fabian Schwartzenberg si Monica Hoffman, urmariti penal in legatura cu preluarea Realitatea Media

Ultima actualizare: 17-10-2013 06:50
DNA

Noua persoane, printre care Fabian Schwartzenberg si Monica Hoffman, fratele si o apropiata a lui Elan Schwartzenberg, sunt urmarite penal pentru infractiuni ce au avut ca scop influentarea deciziilor privind SC Realitatea Media SA si preluarea acesteia.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) precizeaza, intr-un comunicat remis luni seara, ca pana in acest moment al cercetarilor din acest dosar, s-a inceput urmarirea penala fata de Fabian Schwartzenberg, Daniela Madi Ionescu, Monica Hoffman, Adrian Radu, Adrian Marian Vilsan, Tamara Batrinache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe si Carmen Stancescu, referitor la "implicarea acestora in fapte care se circumscriu infractiunilor de spalarea banilor, complicitate la inselaciune, bancruta frauduloasa, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicitatii, a participatiei improprii sau a tentativei, fals in inscrisuri sub semnatura privata".

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale a rezultat faptul ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in 2011 si 2012, invinuitii, aparent actionari majoritari sau actionari minoritari, au derulat actiuni infractionale pentru influentarea deciziilor in cadrul procedurii insolventei, in mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, in scopul influentarii deciziilor referitoare la SC Realitatea Media SA si preluarii controlului asupra acesteia, sustin anchetatorii.

"Scopul urmarit de fiecare dintre invinuitii din cauza a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate in cursul procedurii insolventei, astfel incat sa inscrie o suma cat mai mare in tabelul creantelor care determina schimbarea componentei Comitetului Creditorilor al societatii aflate in insolventa si a numarului de membri", arata DNA.
Potrivit procurorilor anticoruptie, din probele administrate in cauza a rezultat ca acestia au actionat pe doua paliere.

Astfel, pe un palier, "demersurile infractionale au fost derulate de un invinuit care, desi avea doar calitatea de persoana interpusa, s-a erijat in patron si a solicitat intrarea in insolventa. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat in creditor al SC Realitatea Media SA si, sub pretextul finantarii acesteia, prin marirea succesiva a creantei ( prin inscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive in contabilitate) a urmarit sa se inscrie in tabelul definitiv al creantelor cu 52% din totalul creantelor si a urmarit instrainarea marcilor Realitatea Media", sustine DNA.

Potrivit probelor administrate, suma initiala de cinci milioane de euro folosita pentru creditarea SC Realitatea Media SA provenea din evaziune fiscala sau din contracte fictive de imprumut, precizeaza sursa citata.

"Pe un alt palier, demersurile infractionale au fost derulate si de alte persoane - actionari minoritari - care, in complicitate cu persoane fizice si persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune, iar prin interpusi, au inregistrat modificari fictive ale structurii actionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comertului. Faptele au fost desfasurate in acelasi scop al obtinerii unor foloase banesti", mai arata anchetatorii.

In cauza se efectueaza cercetari penale si fata de alte persoane, in legatura cu fapte similare, dar si cu alte fapte, a mai aratat DNA, care a precizat ca invinuitilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile.

Procurorii DNA au facut, luni, perchezitii domiciliare in 35 de locatii din Bucuresti, fiind emise mandate de aducere pentru 16 persoane. Unele dintre perchezitii au fost facute la imobile detinute de Fabian Schwartzenberg, Monica Hoffman si Maricel Pacuraru.
Surse judiciare au declarat ca ancheta are legatura si cu dosarul disparitiei lui Codrut Marta - seful de cabinet al fostului presedinte ANAF Sorin Blejnar.

DNA a aratat, intr-un comunicat de presa, ca procurorii Sectiei de combatere a coruptiei fac cercetari intr-o cauza penala complexa ce vizeaza savarsirea mai multor infractiuni, printre care trafic de influenta, spalarea banilor proveniti din evaziune fiscala, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, bancruta frauduloasa, delapidare, in care sunt implicate peste 30 persoane fizice si mai multe persoane juridice.

"Potrivit probelor administrate pana in acest moment al urmaririi penale, suma care face obiectul spalarii de bani este de peste 1.000.000 euro", a precizat DNA.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO