Expeditia extrem de periculoasa a doi romani in Himalaya. Vlad si Zsolt au reusit sa cucereasca varful Cholatse

Ultima actualizare: 14-06-2016 00:07

Curaj, ambitie si o vointa iesita din comun. Acestea sunt secretele a doi alpinisti romani care au reusit sa cucereasca varful Cholatse din Himalaya.

Sunt printre putinii alpinisti de talie internationala care au indraznit sa porneasca intr-o expeditie extrem de periculoasa. Traseul ales a fost unul lung, dificil, iar vremea le-a pus bete in roate sportivilor din Romania.

Alpinistii romani Vlad Capusan si Zsolt Torok au pornit la drum la finele lunii mai. Iar tinta lor a fost varful Cholatse din muntii Himalaya. Expeditia a durat patru zile, timp in care cel mai mare adversar s-a dovedit a fi vremea.

Plini de entuziasm, nu au renuntat, chiar daca natura le-a dat mari batai de cap.

Zsolt Torok, alpinist: "A nins in fiecare zi, era ceata, vant pe munte, de multe ori nu am avut deloc vizibilitate, chiar cand urcam in tabara 3 pe Cholatse nu vedeam nimic. Cand am coborat doar am vazut pe unde am urcat si ne-am mirat amandoi."

Putini sunt cei care au auzit de varful Cholatse. Si asta pentru ca nu foarte multi oameni s-au incumetat sa il cucereasca. Este o ascensiune cu un grad de dificultate mai mare decat in cazul Everestului, desi altitudinea este mai mica. Dar riscul la care s-au expus a meritat, spun ai nostri.

Vlad Capusan, alpinist: "Varful are doar 30 de ascensiuni in toata istoria lui. E un traseu foarte lung si dificil prin faptul ca are foarte multe portiuni mixte in care esti nevoit sa te cateri si pe stanca si pe gheata. Cand ajungi acolo sus nu mai conteaza nici vantul, nici temperatura, parca esti intr-o alta lume."

Cei doi vor acum sa cucereasca Everestul pe un traseu mai putin cunoscut, dar extrem de dificil.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO