Evenimentul care îi ajută pe tineri să aleagă facultatea potrivită. Demonstrații spectaculoase la „Noaptea cercetătorilor”
„Noaptea cercetătorilor” a atras vineri seară sute de copii, care au venit să vadă cele mai interesante experimente și demonstrații ale specialiștilor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați.
Au făcut furori imprimantele 3D, roboții, dar și combinațiile spectaculoase de substanțe chimice.
Dincolo de spectacolul științei, evenimentul îi ajută pe mulți tineri să se orienteze în carieră și să aleagă facultatea care li se potrivește.
„Trompa elefantului” este unul dintre experimentele cu care elevii au avut cea mai mare chimie. Copiii au fost impresionați de reacțiile pe care le pot obține dacă știu să combine diferite substanțe.
La fel de mulţi curioşi au fost atrași de hub-ul Facultății de Inginerie, unde au fost puse la lucru imprimantele 3D.
Profesor tânăr: „Mi-am adus aminte de un joc pe calculator, pe care l-am jucat eu. Jocul se numea Revolt, era un joc cu mașinuțe teleghidate. Și m-am gândit că pot să imprim o mașinuță din jocul ăla prin imprimare 3D.”
Ce au spus elevii despre „Noaptea cercetătorilor”
Elev: „Pentru facultate – voiam să aplic în domeniul protezelor. Și am și unchiul în familie, care a avut un accident și nu mai are o mână și ziceam că personal e ceva ce aș vrea să fac.”
Elev: „Îmi place să văd cum din nimic se creează ceva și poți să îți expui creativitatea foarte mult.”
Iar demonstrațiile cu roboți construiți din piese mici, care se îmbină, i-au convins pe unii să devină ingineri.
Valeriu Apostol, profesor de robotică: „Avem aici o machetă feroviară, în care trenul trebuie să miște o barieră, să schimbe macazul și să răspundă la senzorii de mișcare.”
Prof. dr. Cătălin Fetecău, președintele Senatului Universității „Dunărea de Jos”, Galați: „Ieșind din perioada pandemică, am constatat că numărul participanților este mult, mult mai mare. Au venit cu mare interes.”
Noaptea cercetătorilor europeni a avut loc în 26 de țări și are drept scop prezentarea diversității cercetării și inovării și a impactului acestora asupra vieții de zi cu zi.